Nőt akar a 65 éves ukrán krokodil

Akt.:
Nőt akar a 65 éves ukrán krokodil
A fogságban tartott alligátorok között már matuzsálem-korú, mégis szerelemre vágyik Vászja, a nyikolajevi állatkert kedvenc óriáshüllője.

A napokban ünnepelte 65. születésnapját Vaszilij, a Mississippi vidékéről Ukrajnába származott alligátor, „aki” idős korára való tekintet nélkül még mindig nősülni szeretne. A nyikolajevi állatkert 1952-ben jutott a hüllőhöz, két oroszlánkölyökért cserébe. Az akkor ötéves Vászja még csupán 57 centis volt. Ma már a hossza meghaladja a 4 métert, és naponta 2,5 kiló húst fal fel.

– Azóta teljesen megszokta az emberek közelségét, és egyszer sem volt támadó kedvében – nyilatkozta Vlagyimir Topcsij igazgató. Elmondása szerint a hüllő tökéletesen hallgat a nevére, megismeri gondozóit, elsőre megkülönbözteti az ebédre hívó hangjelzést, s ha az esetleg elmaradna, pontban 12 órakor már „reklamál” a finom falatokért.

A gyengébb nemhez fűződő érzelmes kapcsolatait szemlélteti, hogy amikor tavasszal átalakításokat végeztek a szomszédjában lakó kockás piton lakóhelyén, a sarokcsiszoló sivítását egy hímre vágyó nőstény hívó szavának vélte, és csaknem szétcincálta a ketreceket elválasztó acélkerítést.

A nyikolajevi alligátor életkorát tekintve rekordernek számít az állatkerti rokonai között. A fogságban tartott krokodilok zöme ugyanis ritkán éri el a „nyugdíjkorhatárt”. Gondozói bíznak benne, hogy Vászjára előtt még bő két aktív évtized vár. Öregkori rigolyái talán csak az étkezési szokásaiban nyilvánulnak meg, ugyanis kizárólag sovány borjúhúst óhajt fogyasztani, és azt is csak úgy, ha előzőleg eltávolítottak belőle minden inas és hártyás kellemetlenséget.

Palkó István

 

Foto: Vászja, az alligátor (nikolaev.travel)

Címkék: