Nosztalgiázó véradás a világnapon

Akt.:
Nosztalgiázó véradás a világnapon
© Fotó: Vöröskereszt
Debrecen – Kolbásszal, sörrel kínálják meg a donorokat a vöröskeresztesek a hónap eleji „naplós véradáson” a Dósa nádor téri székházban, majd felhívják a figyelmet az önkéntes véradók tettének fontosságára.

Júniusban ünnepeljük az önkéntes véradók világnapját. Hagyomány, hogy a hónap első csütörtökjén a Hajdú-bihari Napló Székházában (Dósa Nádor tér 10.) véradást szervez a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete. Idén a világnapi ünnepséget is befogadja az épület: 2017. június 1-én kolbásszal és sörrel vendégelnek meg minden donort a 9-kor kezdődő és 17.30-ig tartó véradáson, és meglepetésre is számíthatnak a mindennapok csendes hősei.

A világnapi véradás arca Dr. Szekeres Antal, a megyei jogú város jegyzője, aki 10 órakor köszönti a donorokat, majd jelentkezik vért adni. Látogatásakor üdvözlik a donorokat a Hajdú-bihari Napló vezetői.

A donor egészségére

Nem csak a folyadék- és kalóriapótlás fontos, a véradás előtt a napszak szerinti étkezést és bőséges folyadékfogyasztást ajánlanak a véradószervezők és a szakemberek. Kérik azt is, hogy a donor hozza magával TAJ-kártyáját és személyi igazolványát, hogy regisztrálhasson a véradásra, és megkaphassa a finom falatokat.

Hagyomány indul

A véradók világnapját 2004-től ünnepeljük, pontos napja: június 14. A különleges napot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezte, hogy köszönetet mondjunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítsunk, adjon vért rendszeresen. Június 14. Karl Landsteiner, az AB0 vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.

Debrecenben hagyománnyá tervezik tenni a vöröskeresztesek a hónap eleji nosztalgia-véradást a Naplóban, ezért köszöntik idén június 1-én a város és a megye donorait.

– Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete –