Normális menekülttáborokat szeretne a DK

Akt.:
Normális menekülttáborokat szeretne a DK
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Fidesz szerint nem jó ötlet az új táborok építése.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője a Sámsoni úti menekülttábor kapujában állva kijelentette: ennek a létesítmények Debrecenben nincs létjogosultsága. Az ott kialakult helyzetről a Fidesz és Orbán Viktor tehet, mivel a „gyűlölet kottájából játszanak, a félelemre építenek, amihez a vokált a Jobbik szolgáltatja” – tette hozzá.

Elmondta: a tábor 800 fő befogadására alkalmas, ahová most embertelen körülmények közzé 1900 menekültet zsúfoltak be. Azzal, hogy a különböző vallású embereket egy helyre összezárják, provokálják a környéken lakókat és a menekülteket.

A DK-s politikus szerint a menekültáradat megállítására nem megoldás a négy méter magas kerítés, mert aki például Afrikában, vagy a Közel-Keleten feladja a családját, egzisztenciáját, az akár az élete árán is tovább fog menni. A „gyűlölet kerítése” helyett normális táborokat kellene építeni – vélekedett.

– Az Orbán-kormány az elmúlt öt évben a gyűlöletkeltésben volt érdekelt, ahelyett, hogy javította volna a debreceniek és az idegenek együttélésének feltételeit. Amennyiben ezt a politikát folytatják tovább, itt vér fog folyni – fogalmazott Varga Zoltán.

Fidesz: Magyarországot meg kell védeni

Pósán László, a Fidesz-KDNP debreceni országgyűlési képviselője erre úgy reagált, hogy Magyarországon nem új menekülttáborokra van szükség, hanem meg kell állítani a népvándorlást. A menekültek számának gyors növekedése konfliktus helyzeteket teremt. Ennek voltunk szemtanúi Debrecenben, a Sámsoni úton. A Fidesz álláspontja az, hogy az illegális migráció mostmár az élet- és a vagyonbiztonságot fenyegeti.

Pósán László szerint új táborok létesítése a legrosszabb megoldás lenne, mert azt sokan nyílt felhívásként vennék arra, hogy jöjjenek ide, hiszen itt van kapacitás. Ezt azzal egészítette ki, hogy ehelyett az illegális bejutást kell megakadályozni. Akiknek az életét és a vagyonbiztonságát valóban fenyegetik, legális módon érkezve is megkapják a szükséges védelmet.

– A gyűlöletkeltéssel kapcsolatban Varga Zoltánnak minden bizonnyal komoly tapasztalatai vannak hiszen a DK korábban az MSZP részeként határon túli magyarok ellen uszított és 23 millió román Magyarországra érkezésével riogatott – jelentette ki a kormánypárti politikus. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a baloldal és különösen a DK határon túli magyarokat nem, afrikai és ázsiai bevándorlókat viszont szívesen látna itt. Mi szeretnénk Magyarországot magyarnak megtartani, ebben nincs gyűlölet keltés – fogalmazott Pósán László.

HBN-OCs


A Sámsoni úton élőknek elegük van az állandó rettegésből
A befogadóállomás főbejáratához vezető úton délután fél négykor már csak néhány letört faág (vagy inkább husángnak mondanám), egy-két felgyújtott kuka, és persze a rengeteg rendőr, meg csíkos autó emlékeztetett a nem sokkal korábbi balhéra. Az „őslakosokat” kérdezni sem kellett, a diktafon és a jegyzetfüzet láttán valósággal ömlött belőlük a szó.