Nők a családban, a munkahelyen

Akt.:
Balról jobbra: Koláné Dr. Markó Judit jegyző, Kiss Attila polgármester és Ujvárosy Andrásné, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója
Balról jobbra: Koláné Dr. Markó Judit jegyző, Kiss Attila polgármester és Ujvárosy Andrásné, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezeténél rendszeresen jelentkeztek segítségért olyan családok, anyák, apák, szülők, akik hátrányos helyzetbe kerültek azért, mert gyermeknevelési, betegápolási feladataik miatt nem tudtak a munka világába bekerülni. Régi vágya a szervezetben tevékenykedőknek, hogy programmal támogassák ezeknek a családoknak a kilábalását, az integrációját a munka világába.

Vöröskereszt a nőkért Hajdú-Bihar megyében címmel projektet valósít meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, konzorciumban a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatallal. Újabb állomása az érzékenyítő előadásokhoz érkezett – ennek jegyében tartottak konferenciát kedden.

Legyen atipikus (is)

A magyar nők sokkal később állnak munkába szülés után, mint a nyugat-európai átlag. Ezt hangsúlyozta Ujvárosy Andrásné, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója, a projekt szakmai vezetője még a program nyitó rendezvényén. Abban segítenének, hogy aki akar, kisgyermekes anyaként is visszatérhessen a munkaerőpiacra. Mintegy 150 mentoráltat regisztráltak a még két évig tartó programba, s a munkáltatók érzékenyítése is tetten érhető: arra szeretnék ösztönözni őket, ne féljenek az atipikus foglalkoztatási formáktól (amelyek eltérnek a határozatlan idejű, hagyományos munkaviszonyban történő, teljes munkaidős foglalkoztatástól), mert sok nőnek ezek jelentik a megoldást.

konferencia3Koláné Dr. Markó Judit jegyző | Fotó: Derencsényi István

Koláné Dr. Markó Judit jegyző köszöntője után Kiss Attila polgármester hangsúlyozta, a város és a kormányzat is sokat tesz azoknak a családoknak a kiteljesedéséért, ahol kisgyermek van, s nem könnyű az anyának újra munkába állnia.

konferencia1Kiss Attila és Ujvárosy Andrásné | Fotó: Derencsényi István

Dr. Ficsor László, a Hajdúböszörményi Járási Hivatal vezetője elmondta: a járásban úgy tapasztalják, a munkáltatók előszeretettel alkalmazzák a határozott idejű szerződéseket, illetve az egyszerűsített munkaviszonyt. A jobb megoldásokról, az otthoni és a távmunkáról kevesebbet hallani – emelte ki, hozzátéve: érdemes figyelni az uniós pályázatokat is a témában.

HBN