Sport

2016.04.06. 15:04

A név kötelez, de nem jelent nyomást

Debrecen - Senánszky Flóra úgy érzi, semmilyen negatív hatással nincs karrierjére, hogy a nővére világklasszis.

Debrecen - Senánszky Flóra úgy érzi, semmilyen negatív hatással nincs karrierjére, hogy a nővére világklasszis.

Az utóbbi évek kiemelkedő eredményeinek köszönhetően a Senánszky név igazi garanciát jelent a sikerre az uszonyos úszók háza táján. A Debreceni Búvárklub kiválósága, Petra bravúrt bravúrra halmoz, világ- és Európa-bajnoki címek mellett világrekordok színesítik az eredménylistáját. A ragyogó teljesítményeknek hála a „Sellőlány” rendszeresen kerül az érdeklődés középpontjába, de az utóbbi időkben egyre többet hallani húgáról, Flóráról is.

A mára már 21 esztendős ifjú hölggyé érett úszó pályafutása egyszer mellékvágányra került, két évre felhagyott a versenyszerű sporttal, ám most újra teljes erőbedobással készül, célja, hogy részese lehessen a jövő évi wroclawi Világjátékoknak. Senánszky Flóra készséggel válaszolt a Napló kérdéseire, beszélt többek között arról is, mennyire jelent nehézséget számára, hogy a nővére a világ egyik legjobb uszonyos úszója.

Újrakezdés

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején a történetmesélést! – Elég fiatalon, 6 évesen tanultam meg úszni, majd két év múlva már az uszonyos úszók edzéseit látogattam, ugyanúgy, ahogy a testvérem. Jól alakultak a dolgok, 14 esztendősen már válogatott voltam, négy világversenyen is résztvettem, világbajnokságon váltóban harmadik helyet szereztem, egyéniben negyedik lettem. Ezt követően jött a törés, 17 évesen úgy határoztam, abbahagyom a versenyszerű úszást – kezdte a beszélgetést a csinos sportolónő.


Az uszonyosúszó hölgyek | Fotó: Molnár Péter


– A döntésem hátteréről annyit, hogy érettségi előtt álltam, s a tanulásra akartam összpontosítani. Bevallom, nem volt túl jó motiváció, hogy a világversenyeken az egyéni számokban nem úgy szerepeltem, ahogy azt elvártam magamtól. Ezt akkor átbeszéltük az edzőmmel, Kókai Dáviddal is, s arra jutottunk, fejben nem voltam elég erős ahhoz, hogy elérjem a kitűzött céljaimat. A döntésem után nem álltam le teljesen, csak a reggeli edzéseket hagytam ki, délutánonként úsztam és a konditermi gyakorlásokat is elvégeztem. Viszont még így is rengeteg időm felszabadult, kifejezetten jó érzés volt résztvenni az iskola életében. Negyedikes voltam, amikor először elutazhattam osztálykirándulásra, s óriási élményt jelentett, hogy volt igazi nyaram, nemcsak pár hét szünet, ami élsportolóként jutott a számomra. Miután kiderült, hogy a sikeres érettségit követően a Debreceni Egyetemen tanulok tovább, s kezdett egyre jobban hiányozni a versenyzés, elgondolkoztam a folytatáson. Megmondom őszintén, rossz volt nézni, ahogy a többiek viadalokra készültek, én pedig csak úszkáltam a medencében. Átbeszéltem az újrakezdést a családdal, akik támogattak, majd az edzőmmel is leültünk tárgyalni. Kókai Dávid eleinte nem bízott bennem, viszont tudtam, komoly céljaim vannak, mert azt éreztem, nem hagyhatom abba úgy az úszást, hogy nem adom ki magamból mindazt, ami bennem van. Az idő múlásával az edzőm is látta, hogy mennyire eltökélt vagyok, s azóta teljes mellszélességgel mellettem van.

Cél a Világjátékok

Senánszky Flóra 2014 augusztusában tért vissza, s azóta újra válogatott színekben is bizonyíthatja tudását. – Eleinte nem ment könnyen, de most már minden versenyszámomban – 100, 200 és 400 méteres felszíni úszásban – a legjobb három közé tartozom Magyarországon. Már két világkupán is úszhattam, ahol a váltó tagjaként aranyérmekkel gazdagodtam. Most az a legfontosabb célom, hogy bekerüljek a világbajnokságon induló váltóba, s a csapattal olyan eredményt érjünk el, amivel kvalifikáljuk magunkat a 2017-es wroclawi Világjátékokra – tekintett előre a sportolónő, aki hozzétette, már nemcsak versenyez, hanem oktatja is az úszást gyerekeknek. Flóra elárulta, jelenleg csakis a Világjátékokig tervez, ha ezt az álmot valóra tudja váltani, majd elgondolkozik a folytatáson.

HBN-BN


Nincs árnyék, sem nyomás

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire befolyásolja Senánszky Flóra karrierjét, hogy a nővére mára a sportág egyik legjobbjává nőtte ki magát? – Sokan azt hihetik, hogy a testvérem sikeressége beárnyékolja a pályafutásomat, esetleg még nyomást is helyez rám, de ez egyáltalán nincs így! Petra nagyszerű eredményei egyáltalán nem zavarnak, sőt örülök nekik és kifejezetten motiválnak! A családban sohasem éreztem a megkülönböztetést kettőnk között, ennek is köszönhető, hogy a legjobb barátnők vagyunk. Konkurenciát pedig nem jelentünk egymásnak, ugyanis más versenyszámokban indulunk – mondta mosolyogva Flóra.


Az edző szemével

– Fizikai adottságok tekintetében legalább olyan jó, mint Petra, viszont a mentális oldala miatt nagyon hullámzó teljesítmény nyújtott a pályafutása első felében. Ebben a tekintetben erősebb lett az újrakezdést követően, bízom benne, hogy még tovább tud fejlődni fizikálisan és mentálisan is, s eléri az általa kitűzött célokat. Nagyon jó csapatember, vele erősebb, még ütőképesebb lett a váltónk – alkotott véleményt Senánszky Flóráról Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub vezetőedzője.


Névjegy

  • Senánszky Flóra
  • Születési idő: 1995. június 19.
  • Születési hely: Debrecen
  • Magassága: 180 cm
  • Súlya: 62 kg
  • Foglalkozása: tanuló (Debreceni Egyetem, nemzetközi gazdálkodás)
  • Sportága: uszonyos úszás (felszíni úszó)
  • Klubja: Debreceni Búvárklub
  • Legjobb eredményei: világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes váltóban, világbajnoki 4. egyéniben
  • Hobbija: utazás, lovaglás

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!