Helyi közélet

2012.09.27. 13:41

Alapkőletétel Debrecenben - Jó példával jár elöl az oktatóhely

Debrecen - A tudományt és a szemléletformálást is szolgálja majd a központ.

Debrecen - A tudományt és a szemléletformálást is szolgálja majd a központ.Letették az alapkövét csütörtökön délelőtt a Fenntartható Épületenergetika Információs Központ épületének a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

Olyan innovatív, kísérleti információs-, és demonstrációs központ jön létre, amely az energetikai jellemzők épületléptékű gyakorlati bemutatásával a lakosság fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szemléletét is formálja. Az épület maga is energiatakarékos lesz: az országban egyedülálló, úgynevezett passzív ház jellegű középület jön létre, mely a megújuló energiák felhasználásával biztosíthatja a saját energiaellátását.

A mintegy 300 négyzetméter alapterületű létesítmény közel 150 millió forintos beruházás keretében készül el, várhatóan 2013. májusra.

A kocka alakú házon belül jelentős mennyiségű építészeti és elektromos újdonság fogadja majd a látogatókat, megismertetve őket azokkal az energetikai rendszerekkel, amelyek már használatosak és a jövőbe mutatóak. Nem az iparban vagy hatalmas irodaházakban megtalálható technológiákkal találkozhatnak a belépők, hanem a családi házak szintjén alkalmazhatóakkal.

Egy helyen, az információs központban megvizsgálhatóak majd a légtechnika, a napkollektoros használati-melegvíz előállítás, a lég-, a padló-, a fal-, a mennyezetfűtés tulajdonságai és hatásfoka – mondta el Törös Attila projektvezető.

Dr. Kalmár Ferenc, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánhelyettese azt emelte ki, hogy a régió épületenergetikai nevelő központjaként működhet a ház.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában