Oktatás

2020.03.03. 14:25

Ezentúl más idők jönnek a szakképzésben

A jogszabályi változtatások következtében olyan szakképzést alakítanak ki, mely gyorsan reagál a gazdaság igényeire.

Fotó: Kiss Annamarie

Az új szakképzési rendszer bemutatásáról tartott munkaértekezletet Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kedden, a Debreceni Szakképzési Centrumban. A konzultáció során a helyettes államtitkár beszélt a szakképzési jogszabályok változásait érintő témákról, illetve konzultációt folytatott az intézmények igazgatóival. Hajdú-Bihar megyében két szakképzési centrum – a debreceni és a berettyóújfalui – van, a tagintézmények igazgatói és igazgatóhelyettesei vettek részt a keddi munkaértekezleten.

– A mai találkozó témája és célja az, hogy Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az ismert jogszabályokat, új szakképzési kereteket átbeszélje az igazgatókkal, a felmerülő kérdésekre első kézből adjon választ. Ez egy olyan példaértékű találkozási lehetőség, ahol nem egy megjelent jogszabályt értelmeznek az igazgatók így, vagy úgy, hanem a jogalkotásért felelős személyesen ad választ a felmerülő kérdésekre – osztotta meg a munkaértekezlet célját a Naplóval Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellára.

Fotó: Kiss Annamarie

Gyors reagálás

Tirpák Zsolt kiemelte: – A jogszabályi változtatások következtében olyan szakképzést alakítunk ki, mely rugalmasan tud reagálni a gazdaság igényeire. A szakemberképzés tartalmi és szerkezeti elemeire gyorsan reagálni tudó képzés ez.

Nincs idő évekre, évtizedekre, hogy a szakképzést átalakítsuk, hiszen a gazdaság ma kér szakembert. Az új rendszer erre képes

– vallja a kancellár, aki szerint nagy szükség volt ezekre a változtatásokra.

Fotó: Kiss Annamarie

– Elkezdtünk egy nagy munkát, gyakorlatilag egy oktatási rendszer átalakításán dolgozunk. Ehhez vezetők kellenek. Olyan vezetők, akik értik, hogy mit, miért csinálunk. Rajtuk múlik, hogy az iskolák és a pedagógusok is pontosan megértsék az új rendszert, mellé álljanak, s jól tudjanak dolgozni benne – szólt a megjelent intézményvezetőkhöz Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

KD

Borítókép: Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában