Női rádiócsatornát indítottak Ciszjordániában

Egy főként nőkhöz szóló, illetve az érdekeiket képviselő rádióadó kezdte meg működését vasárnap a palesztin fennhatóságú Ciszjordániában.

Az arab nyelvű “Nisaa (magyarul: női) FM 96”, csatorna női munkatársait férfi kollégák is segítik. A magánpénzből működő adó alapítója Ramallahban, a rádiócsatorna felavatásán azt mondta: “műsoraink leginkább a nőket foglalkoztató témákról szólnak majd, de lesznek olyan programjaink, amelyek kifejezetten a férfiakat célozzák meg, hogy a nők számára kedvező módon befolyásoljuk majd őket”.

Főként szociális témákkal foglalkoznak

A rádióadó indításán részt vett a palesztin önkormányzat nőügyi minisztere is, aki szerint a csatorna műsoraiban főként szociális témákkal foglalkoznak majd, köztük a nők elleni erőszakkal is.

A magánpénzből működtetett adó megalapításához egy közös, brit és svájci székhelyű non-profit szervezet, a Mosolygó Gyermekekért Alapítvány is hozzájárult. A rádiócsatorna felavatásáról tudósító AFP francia hírügynökség híradása szerint az arab társadalom patriarkális berendezkedése ellenére a palesztin önkormányzat területein a nőknek gyakorlatilag a férfiakkal szinte egyenrangú jogokat biztosítanak.