Női óvszer: olcsóbb és halkabb

Női óvszer: olcsóbb és halkabb
A korábbi változatnál olcsóbb és halkabb lesz az az új női óvszer, amely hamarosan az egész Egyesült Államokban kapható lesz.

Az új termék zöld utat kapott az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatalától (FDA), így hamarosan megkezdődhet a gyártás és az értékesítés- írja a MediPress.

A termék kedvezőbb ára vonzóvá teheti az óvszert a szegényebbek szemében is, ami így közvetetten az AIDS ellenes szervezetek munkáját is segítheti. Az új változat a gyártók szerint kevésbé hangos, mint elődje volt.

“A legtöbb betegemnek az volt a gondja ezekkel az óvszerekkel, hogy túl hangosak, csattognak, kattognak, recsegnek. Reméljük, ez most valóban megváltozik” – nyilatkozta Dr. Paula Hillard, a Stanford Egyetem Egészségügyi Központjának nőgyógyásza.

Az FDA szakértői 15-0 arányban fogadták el az FC2 Női Óvszer forgalmazására benyújtott kérvényt. “A termék segítségével a nők jobban ügyelhetnek saját biztonságukra és egészségükre” – nyilatkozta Michael Thomas, a döntéshozó bizottság tagja.

A korábbi termék esetében problémát jelenthetett még az ára is, ami 2,80 és 4 dollár között mozgott (400-800 forint) darabonként. A gyártó szerint a mostani verzió olcsóbb, a férfi óvszeréhez hasonló anyagból készül, ezért az ára is jóval kedvezőbb lesz.

 

Hogyan működik a női óvszer?

A terhesség megelőzésére a nők eddig elsősorban a fogamzásgátló tablettákra számíthattak. Most azonban elkészült a női óvszer, mely 90%-os hatékonyságot nyújt, valamivel többet, mint a férfi óvszer.

A női óvszert egy québec-i (kanadai) egyetem fertőzéstani intézetének kutatói hozták létre, melynek gyakorlati kísérleteihez 454 kameruni önkéntes nő vállalkozott.

Az új óvszer zseléből készült, amely testhőmérsékleten megszilárdulva egy hajlékony, de a kórokozók számára hozzáférhetetlen, vékony hártyát képez. Ez a hártya védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségek ellen, mint például az AIDS- fertőzés. A zselé egy kis henger segítségével juttatható be a hüvelybe, ahol azután magától átalakul védőhártyává. A bejutást követő 2 órán át hatékony marad, ennyi idő áll rendelkezésre a közösülésre, majd felszívódik.

Vannak férfi és női óvszerek. A női óvszer használata kissé körülményesebb. Nagyobb, mint a férfi kondom, két gyűrűje van, szinte kibéleli az egész hüvelyt, drágább, nehezebb megkapni. Síkosító anyagot is igényel, hanghatást kelthet az aktus alatt, és kisebb hatékonysággal véd.

 

Forrás: Stop.hu
hirdetés