Női kézilabda-vb – Hétfőn már az olimpiai kvalifikációs torna lehet a tét

Budapest/Herning – Hétfőn már az olimpiai kvalifikációs torna lehet a tét a magyar női kézilabda-válogatott számára, amely 18 órakor találkozik a lengyel csapattal a nyolcaddöntőben.

Németh András szövetségi kapitány együttese a Montenegró elleni csoportmérkőzést leszámítva jól játszik a dániai tornán, és a hétfői összecsapás esélyese.

Tomori Zsuzsanna a szövetség honlapján közölte, hogy nem szabad kiindulni a tavalyi Eb-n játszott egymás elleni találkozóból, amikor Győrben 29-23-ra nyertek.

“Részben mindkét csapat átalakult, az eddigi elemzések azt mutatják, hogy kétarcú a lengyel válogatott. A svédeket nagyon megszorították, Angola ellen viszont nehezen nyertek, Hollandia ellen pedig szétestek. Készülünk belőlük és ellenük, tudjuk, mennyire fontos a meccs, és még tartalék is van a csapatban, és úgy érzem, bennem is” – fogalmazott Tomori hozzátéve: a vb-n csak “most jön a java”, azaz a legfontosabb és a legnehezebb mérkőzések.

A magyar csapat eddig 75-ször találkozott a lengyel válogatottal, 63-szor nyert, 4-szer döntetlent ért el, és 8-szor kikapott. Az eddigi utolsó összecsapás a tavaly december 9-i győri meccs volt.

A jövő évi riói olimpián már biztos induló Brazília, Norvégia, a Koreai Köztársaság, Angola és Argentína. Közülük az előbbi négy nyolcaddöntős. Ha a brazil, norvég, dél-koreai, angolai négyesből kettő bejut a negyeddöntőbe, akkor a vb-nyolcadik helyezettje is – azaz a legrosszabb negyeddöntős is – ott lehet a jövő márciusi olimpiai kvalifikációs tornán.

Amennyiben a magyarok hétfőn legyőzik a lengyeleket, akkor a szerdai negyeddöntőben az orosz – dél-koreai párharc győztesével találkoznak.

A magyarok úgy juthatnak ki a dániai vb-ről egyből a riói olimpiára, ha aranyérmesek lesznek, vagy pedig a címvédő brazilokkal döntőznek.

– MTI –