Nagyvilág

2013.04.02. 18:44

Párizs figyelemmel kíséri a jogok tiszteletben tartását Egyiptomban

Párizs, 2013. április 2., kedd (MTI) - Párizs támogatja a demokratikus folyamatokat Egyiptomban - közölte kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter, miután hivatalában fogadta egyiptomi kollegáját, Kamel Amrt.

Párizs, 2013. április 2., kedd (MTI) - Párizs támogatja a demokratikus folyamatokat Egyiptomban - közölte kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter, miután hivatalában fogadta egyiptomi kollegáját, Kamel Amrt.

"Támogatjuk a demokratikus folyamatokat Egyiptomban, és figyelemmel kísérjük a jogok tiszteletben tartását" - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője annak kapcsán, hogy az egyiptomi ellenzék és neves ügyvédek féltik a sajtószabadságot az országban, miután több eljárás is indult humoristák és újságírók ellen az iszlám megsértése és az államfő tekintélyének aláásása címén.

"Egyáltalán nem áll szándékunkban beavatkozni az egyiptomi intézmények működésébe, de ragaszkodunk ahhoz, amit egy pluralista és szabad társadalom alapjainak tekintünk. Ez pedig a média szabadságának garantálásával történik" - tette hozzá Fabius.

Az egyiptomi ügyészség hétfőn a közrend megzavarása miatt vizsgálatot indított az ország legnépszerűbb tévés komikusa ellen, akit előző nap Mohamed Murszi államfő megsértése vádjával hallgatták ki.

Az egyiptomi főügyész szombaton adott ki letartóztatási parancsot Bászem Juszef ellen, ő megjelent az ügyészségen, ahol öt órán keresztül folyt a kihallgatása, majd 2200 dollárnak megfelelő összegű óvadék ellenében távozhatott.

Juszef egy online szatirikus műsorával vált igazán népszerűvé a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő forradalom után. Az internetes műsort ma már tévében sugározzák.

Fabius és Amr egyébként üdvözölte a Párizs és Kairó közötti "baráti viszonyt", s közös sajtótájékoztatójukon a Szíriával és az izraeli-palesztin békefolyamattal kapcsolatos közös álláspontjukat hangsúlyozták.

A Maliban indított francia katonai beavatkozást illetően, amely ellen Murszi elnök korábban szót emelt, Fabius szerint a múltban tapasztalt félreértések, mára megszűntek. "Semmi problémánk ezzel a beavatkozással. Jelenleg előre szeretnénk tekinteni, mindig is azt mondtuk, hogy a problémát teljes egészében szükséges kezelni" - tette hozzá egyiptomi kollegája.

Kamel Amrt délelőtt fogadta Francois Hollande államfő is. Az egyiptomi külügyminiszter újabb befektetésekre bíztatta Franciaországot hazája gazdaságában, miután a Mubarak bukását követő zavargásokkal teli politikailag instabil időszakban az ország legfőbb bevételét biztosító, korábban virágzó turizmus, valamint a külföldi befektetések is visszaestek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!