Magyarország

2008.06.25. 06:03

Felelőtlen édesanyák?

<p>Odakaptuk a fejünket: a kisfiú a mozgólépcsőnél guggolt, keze két "lépcsőfok" közzé szorulva, és már-már berántotta apró kezecskéjét a szerkezet, mikor egy őr megnyomta a vészmegállítót. <STRONG>Tatjana jegyzete</STRONG></p>

Hétköznap volt, délután. Az egyik bevásárlóközpontban tátottuk a szánkat a barátnőmmel. Egy anyuka nézegette a divatosabbnál divatosabb rucikat, közben gyermeke a sorok között császkált.

Egyszer csak hatalmas visításra lettünk figyelmesek, ami megtörte a rádió csendes moraját. Odakaptuk a fejünket: a kisfiú a mozgólépcsőnél guggolt, keze két "lépcsőfok" közzé szorulva, és már-már berántotta apró kezecskéjét a szerkezet, mikor egy őr megnyomta a vészmegállítót. Az anyuka ordított, eltorzult hangon szidta az üzletben elhelyezett mozgólépcsőt, a munkatársakat, és még ki tudja mit - önmagát biztosan nem. Hisz miért is érezné felelősnek magát ebben az ügyben? Ő csak vásárolni indult a gyermekkel, és micsoda gonosz erők fogtak össze, hogy ilyen megtörténhetett?!

Nem tapasztaltam még ilyet, gyermekem sincs, így nem tudom, micsoda felelősség elindulni vásárolni egy aprósággal. Nem lehet mindig fogni a pici kezét, hogy ne csináljon butaságot, ebben biztos vagyok. És talán nem is kell.

Ennél a történetnél nincsen hibás - bár a gyerek kis kezének megmentésekor az édesanya mindenáron felelőst szeretett volna megnevezni. Talán ez csak hárítás? Talán úgy gondolta, így háríthatja el magáról a felelősséget? Talán. Fogalmam sincs mi játszódhatott le benne, de a történetnek végül jó vége lett.

Azt a mamát, aki 12 órán át hagyta gyermekét a spanyol tengerparton, a tűző napon - letratóztatták. Ebben az esetben viszont szerencsére erre nem került sor, azonban egyben biztos vagyok: az az édesanya onnantól kezdve úgy vigyázott gyermekére, mint saját szeme világára.

"Én nem várom meg, míg megtörténik a baj, hanem vigyázok" - talán ezzel a filozófiával gondolkodik mindenki. Ám a baj sajnos elkerülhetetlen. Csak annyit tehetünk, hogy figyelünk, figyelünk. Nem kell a gyereket a szoknya mellett tartani, szó sincs erről. De kedves hölgyeim: ne hagyjuk, hogy egy csini ruci terelje el a figyelmünket saját verünkből született tüneményről!

Kapcsolódó cikkek:

  • Sülni hagyta kisgyerekét 12 órán át a tűző napon
    Spanyolországban egy brit nő 12 órára magára hagyta gyerekét a strandon, ahol a kisgyerek olyan súlyosan leégett, hogy kórházba kellett szállítani.

  • Magukra hagyott kisgyerekek Kéken
    A Demecseri Rendőrőrs munkatársai szombaton egy kéki házban egy szomszéd bejelentését követően felügyelet nélkül találtak négy 3-8 év közötti kiskorú gyermeket.

  • Halálra éheztették gyermeküket Piricsén
    Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanújával vette őrizetbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt a piricsei párt, akiknek a megalapozott gyanú szerint azért halt meg egyéves kisfiuk tavaly novemberben, mert nem etették rendesen.

- Tatjana -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!