Női kézilabda Eb – Montenegró, Dánia és Csehország a magyar csoportban

Akt.:
Göteborg/Budapest – A magyar női kézilabda-válogatott a montenegrói, a dán és a cseh csapattal került azonos csoportba a december 4. és 18. közötti svédországi Európa-bajnokság pénteki sorsolásán.

A válogatott – amelynek irányítását július elsejétől a dán Kim Rasmussen veszi át – csoportelsőként jutott ki az Eb-re, és a malmői kvartettbe kapott besorolást.

A csoportokból az első három jut a középdöntőbe.

A magyarok a legutóbbi Eb, 2014-ben a hatodik helyen zártak, a tavalyi vb-n pedig a 11. lettek. A montenegróiak az olimpián a 2., az Eb-n a 4., vb-n a 8., a dánok pedig az Eb-n a 8., vb-n a 6. helyen végeztek. A csehek a legutóbbi két nagy tornára nem jutottak ki.

A magyarok – továbbjutás esetén – a D csoport legjobb három együttesével találkoznak. A helsingborgi négyesben játszik a olimpiai- világ- és Európa-bajnoki címvédő norvég, valamint a vb-ötödik orosz, a vb-bronzérmes, Eb-9. román, s az Eb-13. horvát együttes.

A korábbi világklasszis kapus, Pálinger Katalin, a magyar szövetség (MKSZ) női szakágért felelős alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az új szövetségi kapitány és csapata biztos nagyon motivált lesz a kontinensviadalon.

“A hosszú távú célunk, hogy ott legyünk a 2020-as tokiói olimpián. Az ehhez vezető út első állomása a decemberi Eb. A válogatotton nincs eredménykényszer, de természetesen szeretnénk, ha jól sikerülne a torna” – mondta Pálinger.

Hangsúlyozta: a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, és nincs már olyan, mint 8-10 éve, amikor 3-4 válogatott is viszonylag könnyedén legyőzhető volt.

“Optimista vagyok, és jó lenne látni a jeleket, hogy a válogatottunk fejlődik, erősödik. A mi csoportunk is nagyon kiegyensúlyozott, ugyanakkor szerintem a D csoport a legerősebb a tornán” – tette hozzá Pálinger.

Az MKSZ honlapján Rasmussen elárulta, hogy hazája, Dánia csapatát szerette volna elkerülni. “Korábban, a lengyelekkel eddig nem sikerült legyőznöm hazám válogatottját, de számomra egyáltalán nem probléma ellenük készülni. Ha ki kell emelnem egy csapatot, amelyet le szeretnék győzni, az Dánia.”

Mint elmondta, Montenegróval nagyon sokszor találkozott, “mindent tudok róluk, örülök, hogy a délszlávok a csoportunkba kerültek”. Csehországról csak annyit jegyzett meg, hogy kötelező legyőzni.

“Nem mondanám, hogy jó vagy rossz sorsolást kaptunk, egy Európa-bajnokságon minden csapat erős. Minden meccsen a győzelem a célunk, jó esély van rá, hogy minden meccsünket megnyerjük” – közölte.

A magyar válogatott kerete először augusztus elején találkozik. “Sűrű lesz a programunk, meg kell ismernünk egymást, nekem is rá kell jönnöm, milyen játékkal jutunk a legtöbbre. Remélhetőleg gyorsan összerázódunk és a legjobbunkat fogjuk hozni, hiszen összesen három hetünk lesz az Eb előtt” – nyilatkozta Rasmussen.

Az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy a házigazda svédek a csoportkörben Stockholmban lépnek pályára az A jelű csoportban, a lengyelek a B-ben Kristianstadban, a dánok a C-ben Malmöben, a norvégok pedig a D-ben Helsingborgban.

A két középdöntős csoportnak Göteborg (AB-ág) és Helsingborg (CD-ág) ad otthont. Az elődöntőket, a finálét és a bronzmérkőzést Göteborgban játsszák.

A csoportok:

A csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C csoport (Malmö): Montenegró, MAGYARORSZÁG, Dánia, Csehország
D csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

– MTI –Sporthírek


hirdetés