Helyi közélet

2012.09.16. 23:52

Töretlen fényű kántori szolgálat Debrecenben

Debrecen - Kimagasló zenei események sora kapcsolódik a Szent Anna Székesegyházban a Szent László Kórushoz, amelynek vezetését 1992 óta Dobos Mihály karnagy látja el.

Debrecen - Kimagasló zenei események sora kapcsolódik a Szent Anna Székesegyházban a Szent László Kórushoz, amelynek vezetését 1992 óta Dobos Mihály karnagy látja el.Augusztusban volt húsz éve annak, hogy Debrecenbe költözve a Szent Anna templomban kezdte, pontosabban folytatta kántori szolgálatát, hisz azt megelőzően tizennégy éven át, nem hivatalosan ennél is hosszabb ideig kántorizált Kolozsvárott. Két nagyváros, Kolozsvár és Debrecen keresztény közösségének szolgálata jellemzi tehát az életét, amelyből az előbbinek három, az utóbbinak eddig két évtized jutott.

Itthoni szereplései során e két évtized alatt az énekkar előadta a többi közt Mozart Requiemét, Koronázási miséjét. E kiemelkedő zenei eseményekkel egy sorban említhetők Heinrich Schütz Passiói, melyek a Szent Anna templomban virágvasárnap és nagypénteken minden egyes esztendőben hallhatók a Szent László Kórus előadásában. Nemzetközi elismerésben is volt része a kis közösségnek. 2002-ben ugyanis a franciaországi Amiens-ben Dobos Mihály és Tamási László karnagyságával megnyertek egy székesegyházi énekkarok számára rendezett versenyt, úgy, hogy miután első díjat a zsűri nem adott ki, a második díjat és az egyik különdíjat hozták el Debrecenbe. Ehhez a versenyhez az előválogatás során a kórus 2001-ben kiadott cd-je szolgált hanganyaggal, a cd a nagyböjti és húsvéti időszak kórusműveit öleli fel.

Azt az időt, amit a szakmai és magánéleti feladatok végzése közben megspórolhatott, tanulásra, önképzésre fordította a karnagy. 2000 és 2004 közt felsőfokú egyházzenei tanulmányokat folytatott a Debreceni Egyetemen, most pedig végzős hallgatója az egyházzene-tanári képzésnek.

HBN–GI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában