Sport

2015.12.21. 14:20

Hokisaink újra az elitben, félrecsúszott kézi-vb – Sportösszefoglaló, első rész

Hajdú-Bihar - Kézilabdázóink és vízilabdázóink alul–, röplabdázóink felülmúlták az előzetes várakozásokat.

Hajdú-Bihar - Kézilabdázóink és vízilabdázóink alul–, röplabdázóink felülmúlták az előzetes várakozásokat.

A sportrajongók 2015–ben sem unatkozhattak, hiszen rengeteg világesemény, fényes diadal, valamint fájó kudarc szolgáltatott beszédtémát. Visszatekintő sorozatunkban felelevenítjük az év legfontosabb mozzanatait, az első részben a csapatsportágak kerülnek terítékre (a labdarúgással a későbbiekben külön foglalkozunk).

Elúszott Rio

Januárban férfi kézilabda–világbajnokságot rendeztek Katarban, ahová a mieinknek nem sikerült kvalifikálniuk magukat. A tornát ötödik alkalommal nyerte meg Franciaország, a gallok a fináléban a honosított játékosok garmadáját felvonultató házigazdát verték 25–22–re. A dobogó legalsó fokára a lengyelek állhattak, miután a „kisdöntőben” a spanyolokat fektették két vállra egy hosszabbításba torkolló összecsapáson.

Női kéziseink nagy reményekkel utaztak a dániai vb–re, a Magyar Kézilabda Szövetség minimális célként a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki, de sokan az éremszerzést sem tartották irreálisnak. Görbiczék annak ellenére második helyen zárták a csoportkört, hogy Montenegró ellen történelmi pofonba futottak bele (32–15). A „keserű pirulát” a nyolcaddöntőben kellett lenyelnünk, ekkor Lengyelország várt a csapatra, a papírforma Magyarország továbbjutását vetítette előre, ám riválisaink fittyet hánytak az esélyekre, és 24–23–as sikerüknek köszönhetően búcsúztatták lányainkat.



A vereségnek köszönhetően eldőlt, hogy együttesünk a londoni olimpia után a riói játékokon sem szerepelhet. A betlit követően Németh András szövetségi kapitány lemondott posztjáról.

A veszprémiek történetük során másodszor jutottak el a Bajnokok Ligája döntőjébe, ám a kölni aranycsatában a Barcelona jobbnak bizonyult. A bakonyi gárda idehaza feltartóztathatatlan volt, behúzta a bajnokságot, valamint a kupát, emellett a horvát, szerb, macedón, fehérorosz alakulatokat felvonultató SEHA Liga trófeáját ugyancsak elhódította. A rekordbajnok a klubvilágbajnokságon a Füchse Berlin mögött végzett másodikként.

A több klasszisát ilyen–olyan okokból nélkülöző Győri Audi ETO–nak nem jött össze a triplázás a BL–ben, a Rába–partiaknak a Vardar elleni negyeddöntő jelentette a végállomást. A kisalföldiek hazai dominanciája is –részben– megszakadt, mivel a Magyar Kupát ugyan megszerezték, ellenben a pontvadászatban a Ferencváros leszorította őket a trónról, a Fradi 2007 után tudott ismét diadalmaskodni az NBI–ben. A Loki egyébként a hetedik helyen végzett a tabellán.

Távol a dobogótól

Pólósaink a kazanyi vb–n méretették meg magukat a nyáron. Benedek Tibor legényei címvédőként érkeztek Oroszországba, ennek ellenére várakozáson alul teljesítettek. Vízilabdázóink játszi könnyedséggel nyerték meg a C kvartettet, „legszorosabb” meccsük a Kazahsztán elleni 14–5–ös győzelem volt, ez az eredmény sokat elárul a négyes erősségéről. A negyeddöntőben Olaszország jelentette a leküzdendő akadályt. A végletekig kiélezett ütközeten az itáliaiak egyetlen találattal bizonyultak a jobbnak, végül a magyaroknak meg kellett elégedniük a hatodik pozícióval. Sajnos a hölgyeknek sem jött össze ez a viadal, Keszthelyi Ritáék csupán kilencedikek lettek. Ez a kudarc egyébként Merész András állásába került, a szakembert Bíró Attila váltotta a kispadon. Kazanyban a férfiaknál Szerbia, a nőknél az Amerikai Egyesült Államok ünnepelhetett.

A BL–ben a Szolnokért, illetve az Egerért szoríthattunk a barcelonai hatos döntőben. A katalán városban az ötödik helyet döntötte el egymás ellen a két magyar egylet, a mérkőzés a hevesiek sikerét hozta.

Bronzzal gazdagodtak

Magyarország Romániával karöltve látta vendégül a kontinens legerősebb női kosárlabda–válogatottjait, a debreceni Főnix Csarnokban az egyik középdöntő–csoport küzdelmeit élvezhették az érdeklődők. A piros–fehér–zöld játékosok Sopronban próbáltak továbbjutni kvintettjükből, de ez nem sikerült. A budapesti végjáték Szerbia sikerével zárult, déli szomszédaink két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen elsőségük mellett a riói olimpiára is kvalifikálták magukat.

Az urak szintén Eb–n viaskodtak egymással, az eseménynek négy ország (Horvátország, Franciaország, Németország, Lettország) adott otthont. A legfényesebb medália a spanyolok nyakába került, a mindent eldöntő összecsapáson a hispánok 80–63–ra múlták felül Litvániát.

A cívisvárosban a világ legtehetségesebb 3x3–as kosarasai kápráztatták el látványos megoldásaikkal a publikumot. Az U18–as vb–n a magyar lányok a harmadik pozícióig verekedték el magukat, a fiúk Spanyolországtól szenvedtek vereséget a legjobb 16 között.



Az idehaza egyeduralkodó szolnoki kosarasok az öreg kontinens második legerősebb sorozatában, az Európa–kupában vitézkedtek, az Olaj jövőre is folytathatja szereplését az Ek–ban.

Remekeltek

Jégkorongozóink a lengyelországi divízió I/A világbajnokságon szereztek felejthetetlen pillanatokat a drukkereknek. Rich Chernomaz tanítványai Kazahsztán mögött zártak a második helyen, így jövőre az oroszországi seregszemlén a legacélosabb együttesekkel mérhetik össze erejüket. Legutóbb 2008–ban tudott feljutni Magyarország az elitbe, ezt a sikert manapság is szapporói csodaként emlegetik.

Az A csoportban Kanada elsőségéről szóltak a hírek, a juharlevelesek 6–1–es zakót osztottak ki az oroszoknak a döntőben.

A Debreceni Hoki Klub első MOL Ligás idényében a negyeddöntőig jutott, a Magyar Kupában pedig bronzéremmel zárták a szezont a hajdúságiak.

Végezetül érdemes pár szót ejteni női röplabdázóinkról, akik megsüvegelendő teljesítményt nyújtottak idén. Magyarország 28 esztendő után mérethette meg magát az Európa–bajnokságon, Sándor Renátáék „túlélték” a csoportkört, majd Németországgal szemben maradtak alul. Még az Eb előtt fantasztikus sikert könyvelhettünk el, ugyanis az Európa–ligában Jan De Brandt együttese megkaparintotta az elsőséget.

HBN–Biró Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!