Női asztalitenisz ETTU Kupa – Hátrányban a Postás az elődöntőben

Budapest – A Postás otthon 3-2-re kikapott a francia Lille-től a női asztalitenisz ETTU Kupa elődöntőjének első, vasárnapi mérkőzésén.

A visszavágót április elsején rendezik Lille-ben.

Eredmény:

ETTU Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:

Postás SE-Lille (francia) 2-3

Li Csiao – Bernadette Szőcs 3-1 (8, -6, 7, 9)
Nagyváradi Mercédesz – Yang Xiaoxin 0-3 (-7, -5, -1)
Kertai Rita – Agnes Le Lannic 0-3 (-9, -5, -8)
Li Csiao – Yang Xiaoxin 3-0 (7, 6, 2)
Nagyváradi Mercédesz – Bernadette Szőcs 1-3 (9, -7, -9, -6)

A Postás korábban háromszor megnyerte (2000, 2003 és 2005) az ETTU Kupát, a Lille eddig egyszer volt döntős, de tavalyelőtt alulmaradt a párharcban. Idén mindkét együttes a Bajnokok Ligájában kezdett, majd csoportharmadikként végezve került át a második számú kupasorozatba.

A magyar csapat szerzett vezetést, miután éljátékosa, a kínai Li Csiao (25. a világranglistán) türelmes játékkal négy játszmában verte a nála 22 évvel fiatalabb Szőcs Bernadettet (73.), a franciák dinamikusan kezdő romániai magyar játékosát. Ezt követően a Lille legjobbja, a monacói Yang Xiaoxin (54.) a papírformának megfelelően három szettben diadalmaskodott a Postás második játékosa, a válogatott Nagyváradi Mercédesz (218.) felett.

A két csapat harmadik játékosainak csatáját is a vendégek nyerték: Kertai Rita (200.) az első szoros játszmát követően 3-0-ra kikapott a védekező stílusú Agnes Le Lannictól.

Ezután kínai-kínai összecsapás jött a két éljátékos csatájában, amelyben a nagyobb tapasztalattal rendelkező Li Csiao kerekedett felül Yang Xiaoxin felett, s ezzel a Postás kiegyenlített.

A mérkőzés sorsa a két második játékos küzdelmében dőlt el: Nagyváradi Mercédesszel szemben a marosvásárhelyi születésű Szőcs Bernadette állt az asztal túloldalán. A találkozó jól indult, hiszen az első játszma a magyar játékosé lett, sőt, a harmadikban is nyerésre állt, az agresszív Szőcs azonban fordítani tudott, s miután a következőt is behúzta, így a Lille várhatja előnyből a visszavágót.

“Ebben a meccsben benne volt, hogy 3-1-re nyerünk, Kertai Rita találkozója volt a mérleg nyelve” – értékelt Rostás Gábor, a Postás SE elnöke. – “Látszólag simán kikapott, de nem szabad elfelejteni, hogy az első játszmában nyerő állásból veszített. Még nincs minden veszve, mert ő általában jól játszik védő játékosok ellen, ezért abban bízom, hogy ha Lille-ben nyerni tud, akkor hasonló leosztásban 3-1-re megnyerhetjük a kinti mérkőzést.”

– MTI –