Magyarország

2008.01.01. 17:20

Megszűnt a határőrség és beolvadt a rendőrségbe

<p>Budapest - Már nincs önálló határőrsége az országnak, hanem a szervezet teljes egészében beolvadt a rendőrségbe. Ez azt jelenti, hogy mostantól a határokon is rendőrök teljesítenek a szolgálatot. Bár az összeolvadás január elsejével befejeződött, kisebb simítások még hátravannak.</p>

Megszűnt január elsejével az eddigi önálló határőrség, a szervezet mostantól a rendőrségen belül működik tovább - erről már hónapokkal ezelőtt döntött az országgyűlés.

Az újév első napjával végbemenő integráció egy folyamatos felkészülés zárása - hangsúlyozta a Független Hírügynökségnek Bencze József, országos rendőrfőkapitány.

Mint fogalmazott, korábban állították, hogy minden határőrre szükségük lesz, és bár néhány százan nyugdíjba mentek, a tízezer fős határőrség 932 ember kivételével szinte teljes egészében összeolvadt a rendőrséggel. Így tehát egy csaknem 45 ezer fős testület jött létre.

Az integrációval csaknem egy időben hazánk csatlakozott a Schengeni-övezethez. Ez azt jelenti, hogy megnyíltak a határok - már december 21-én - Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé. A külső - ukrán, román, szerb és horvát - határon ezzel együtt pedig egy fokozottabb ellenőrzésre lett szükség: a határőrség integrálódása után már ezt a feladatot is a rendőrség végzi.

A főkapitány kifejtette, hogy bár a schengeni kapcsolódás miatt 1100 kilométer hosszan megszűntek a határok, a bűnüldözés feltételeit biztosítaniuk kellett. Ezért kiépítettek egy olyan rádiórendszert, amely a szomszédos országokkal való kommunikációt is lehetővé teszi, valamint az országhatárokon úgynevezett kapcsolattartó pontokat hoztak létre.

Ennek részeként közös járőrözéseket terveztek, azaz könnyen elfordulhat, hogy még hazánk területén osztrák, vagy pedig Ausztriában magyar rendőrök ellenőriznek majd.

Bencze József beszélt arról is, hogy az integráció fontos üzenete, hogy kevesebb vezetővel működjön egy sokkal nagyobb szervezet. A két szervezet egybeolvadása után az 1800 vezetői helyből körülbelül 1550 marad meg, az ORFK létszáma pedig a korábbi 1600-ról mintegy 700-ra csökken.

Négy megyei főkapitányság élére neveztek ki korábbi határőr vezetőt, illetve a rendészeti főigazgató is a korábbi testülettől érkezett.
Néhol azonban még szükség van kisebb simításokra. A határok mentén élő korábbi határőröknek ugyanis otthonuk közelében igyekeztek munkát biztosítani, így néhol többen dolgoznak mint kellene, ebből adódóan pedig máshol létszámhiány alakult ki.

Az integráció emellett más változásokat is tartalmaz. Átalakult például a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz). Bencze József szerint ugyanis korábban némileg erőltetett módon lett létrehozva ez a gigantikus szervezet, sokrétű feladatkörrel.

Így hát ki lett szervezve alóla az Autópálya Rendőrség és a Ferihegyi Repülőtéri Biztonsági Szolgálat, a korábbi Rebisz pedig mostantól ismét a profiltiszta Készenléti Rendőrségként működik tovább.

Bencze József leszögezte: az integrációhoz több mint 600 jogszabályt és ezer belső intézkedést kellett módosítani.

  • Megsértették a határõrség jó hírnevét
  • Helyreigazítást kér a határõrség
  • A határõrség beolvad a rendõrségbe
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!