"Nőbarát" szemléletre van szükség az uniós politikában

A nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről szóló jelentést vitat meg hétfő esti strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament.

A jelentést a parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága készíti, amelynek Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője is a tagja.

A jelentés szerint továbbra is súlyos problémát jelentenek a nemek közötti fizetésbeli különbségek: a nők ugyanazért a munkáért átlagosan 14-17,4 százalékkal kevesebb juttatásban részesülnek. A jelentést készítő Marc Tarabella sürgeti továbbá, hogy az anyasági szabadság mintájára európai szinten vezessenek be apasági szabadságot is.

A plenáris ülésen Gurmai Zita is felszólalt, aki hangsúlyozta: a gazdasági válságból való kilábalás és a fenntartható fejlődés elképzelhetetlen a nők helyzetének javítása nélkül.

Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy a “nőbarát” jogszabályokat bevezető országokban nemcsak a munkaerő-piaci helyzet javult, hanem a születések száma is emelkedett. Mindez pedig jó hatással van nemcsak a gazdaságra, hanem a társadalomra is, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a nyugdíjrendszer is fenntarthatóbbá válik. Éppen ezért – szorosan kapcsolódva a készülő Nőjogi Chartához – az Európai Unió következő tíz évre szóló, EU2020 stratégiájának határozottan ki kell állnia amellett, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség valamennyi uniós szakpolitikában megjelenő szempont legyen – véli Gurmai Zita.

A jelentésről az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén szavaznak a képviselők.