Nő: kivetkőzés, álruha nélkül

Kubik Anna és Edelényi Vivienn a Régimódi történetben
Kubik Anna és Edelényi Vivienn a Régimódi történetben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Két sikerdarab felújításával és két ősbemutatóval is készül a színház a MagdaFesztre.

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából a Csokonai Színház MagdaFeszt címmel fesztivált szervez október 2. és 10. között, melyen a debreceni írónő műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség – emlékeztet a dátum közeledtével közleményében a debreceni teátrum. A rendezvényt Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operájának előadása nyitja meg, amely Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutatóban ismertté vált fiatal zeneszerző, karmester, zongorista három évvel ezelőtt, a Bartók Plusz Operafesztivál operaíró versenyére írta a művet, amely Georg Friedrich Händel életébe enged képzeletbeli bepillantást.

Az est második felében a korábbi főszereplő, Händel műve csendül fel, amely Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. A pár azonban nem sokáig élvezheti a boldogságot, ugyanis a féltékeny óriás, Polyphemus dühében meg­gyilkolja Acist. A halhatatlan nimfa Acis testét gyönyörű szökőkúttá változtatja. Händel először 23 évesen, 1708-ban, Nápolyban alkotott meg egy serenatát Aci, Galatea e Polifemo címmel. Az idők folyamán számos változat született; a Csokonai Színház előadása az eredeti, 1708-as verzióra épül. Az Acis és Galatea Händel egyik legnépszerűbb vokális kompozíciója, a zenetudósok minden idők egyik legnagyszerűbb pasztorál-operájának könyvelik el.

A francia írónő álomvilága

A Csokonai Színház két korábbi, nagy sikerrel játszott előadását, a Régimódi történetet és Az ajtót is felújítja az eseményre. A kortárs operán túl pedig még egy ősbemutatóval készül: a Ha álom az élet című előadás a híres francia írónő, George Sand életének és művészetének motívumaiból táplálkozik, rendezője a francia Adélaïde Pralon.

Hogyan tud érvényesülni egy nő egy férfiak dominálta világban? Hogyan értetheti meg magát anélkül, hogy kivetkőzne önmagából, hogy álruhát öltene? Hogyan lehet egyszerre szerető, anya és művész? Létezik-e tipikus női alkotás? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az alkotók, akik megpróbálják bevinni a nézőt Sand képzeletébe, innen jön a fantáziajáték formája, az előadás álomszerűsége. A darab zenéjét Márkos Albert szerezte. A debreceni társulat két színésznője, Varga Klári és Szakács Hajnalka játsszák.

HBN


A MagdaFeszt részletes programját megtalálják itt.