Nő a szavazókedv, erősödik a Jobbik – HVG

Növekvő szavazási hajlandóság, biztos Fidesz-előny, tovább erősödő Jobbik – ezek a legfontosabb következtetései a HVG számára februárban készített Medián-felmérésnek.

Az új parlamentbe egyelőre csak három párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik bejutása tűnik biztosnak – derül ki a szokásosnál nagyobb, 2400 fős mintából. A választási kampány beindulásával februárban az egy hónappal korábbihoz képest 7 százalékkal megugrott azok aránya (53 százalékra), akik azt állítják, hogy a tavaszi országgyűlési választáson biztosan elmennek szavazni.

A Jobbik-szimpatizánsok átlagéletkora 39 év, az MSZP-seké 55 év, míg a fideszesek 45 éve nagyjából megegyezik a magyar átlagszavazó életkorával. A három biztos bejutónak látszón kívül az MDF és az LMP is 1-2 százalékon áll.

Februárban Mesterházy Attila, Vona Gábor és Retkes Attila ismertsége emelkedett a legnagyobb mértékben. A 100 pontos népszerűségi mutatóban azonban közülük Vona áll a legjobban 32 ponttal, Mesterházy 24, Retkes 13 egységet gyűjtött.
A legnagyobb népszerűség vesztést Dávid Ibolya és Herényi Károly szenvedte el, hat (24), illetve hét (15) ponttal kaptak kevesebbet, mint egy hónappal korábban.
A legnépszerűbb továbbra is Sólyom László köztársasági elnök (56 pont) és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (55).