Nő a köztisztviselői fizetés

Nő a köztisztviselői fizetés
A kormánytagok április 1-től 5,1 százalékos béremelést kapnak, ennyivel nő ugyanis a köztisztiviselői illetményalap – jelentette be hétfőn a kormányszóvivő. A köztisztviselők díjazása [.doc – 36KB]; A polgármesterek díjazásáról [.doc – 29KB]

A legmagasabb szintű vezetőkön kívül ez a döntés minden köztisztviselőt érint, valamint a városok, megyék előljáróit is. Az összeg forintosítva azt jelenti, hogy az eddigi 35 ezer forintos alapilletmény 36 ezer 800 forintra nő.

Ezt az összeget a bértábla szerinti szorzószámmal szorozzák, így kapják meg az érintettek az alapilletményüket.

Emelkedő előljárói fizetések

A februári közgyűlés dönthet arról, hogy mennyivel emelkedik a város és a megye előljáróinak fizetése áprilistól. A köztisztviselői illetményalap változása ugyanis a köztisztviselőket automatikusan érinti, a választott tisztviselőknél azonban ez nem ennyire egyértelmű. Az emelés nekik is jár, de miután a törvény nem pontos összeget, csupán „tól–ig” határokat szab, a juttatások mértéke a helyi képviselőtestület belátásától is függ.

A köztisztviselői illetményalap emelése forintosítva azt jelenti, hogy az eddigi 35 ezer forintos alapilletmény 36 ezer 800 forintra nő áprilistól. Ezt az összeget a bértábla szerinti szorzószámmal szorozzák, így kapják meg az érintettek az alapilletményüket, tudjuk meg Siska Andrásnétól, a megyeháza, és Órás Istvánnétól, a városháza illetékeseitől. A kisebb településeknél a szorzót az ott élők száma határozza meg, a megyei jogú városoknál és a megyei önkormányzatoknál a szorzó 14-15-ös. Mind a miskolci, mind a megyei képviselők rendszeresen a legmagasabbat összeget szokták megszavazni a polgármesternek, a közgyűlés elnökének és helyetteseinek.

HM

 

Fizetések 2006. január elsején

Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés elnöke: 525 ezer forint
Kormos Dénes elnökhelyettes: 520 ezer forint
Szabó György elnökhelyettes (tiszteletdíjas): 227 ezer forint
Káli Sándor polgármester: 540 ezer forint
alpolgármesterek: 490 ezer forint