NMHH: technológiai sajátosságok miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban

Budapest – Technológiai sajátosságok, a jelfeldolgozási és a jelátviteli késleltetés miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

A közleményben a hatóság a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán közölte, előfordulhat, hogy az egyik televíziókészüléken néhány másodperccel előbb látható egy gól, mint a másikon. Ezt a jelenséget a jelfeldolgozási és a jelátviteli késleltetés okozhatja.

A különféle digitális jelfeldolgozó egységek, amelyek a tévékészülékekben, a set-top-boxokban és a műsorterjesztő szolgáltatók rendszereiben találhatók, más-más időhossz alatt dolgozzák fel a jeleket. Ez a fajta késleltetés különösen jellemző a digitális nagyképernyős tévékre, főleg akkor, ha analóg jelből kell a digitális képet előállítaniuk. Ez a különbség ugyanazon a jelforráson levő két különböző készülék között is észlelhető – fűzték hozzá.

Ezen kívül eltérő időigénye van a műsorforrástól a vételi helyig tartó különféle átviteli utaknak is, attól függően, hogy a szolgáltatók milyen forrásból – például műholdról, földfelszínről, BIX internetes adatcserélő központból – veszik a műsorjeleket. A források ugyanis más-más idő alatt juttatják el az adatokat. Késleltetést okozhat továbbá az átviteli közeg – koaxkábel, üvegszál, fizikai érpár – fajtája és minősége is – írták.

Abban az esetben, ha valaki direkt módon – műholdról (DTH – direct-to-home) vagy a digitális földfelszíni hálózatról (DVB-T) – veszi a műsort, akkor csak a használt eszköz – IDTV – integrált digitális televízió vagy a set-top-box – tulajdonságaitól függ, hogy az milyen gyorsan tudja képpé és hanggá alakítani a vett digitális jelet. Késleltetést jelent, ha valamilyen okból a televíziót nem a set-top box HDMI kimenetével kapcsoljuk össze, hanem a készülékek SCART csatlakozóit használjuk. Utóbbi esetben ugyanis egy digitális-analóg átalakítás zajlik, ami szintén időbe telik – hívták fel a figyelmet.

Mindent összevetve a késés a központi jelhez képest legfeljebb néhány másodperc lehet, de több tíz másodperc nem képzelhető el – emelték ki.

Hozzátették, a direkt vétel esetében gyorsabb a jeltovábbítás, de rosszabb a képminőség a digitális vétellel szemben.

Megjegyezték, az internetes alapú élő meccsnézés sem garancia a gyors képtovábbításra, mivel az internet úgynevezett “best effort” szolgáltatás, tehát a szabad kapacitások függvényében továbbítják a műsorhoz tartozó adatokat, túlterhelés esetén pedig belassul a kapcsolat. Ez alól csak a dedikált szolgáltatások jelentenek kivételt, ahol garantált a sávszélesség és a szolgáltatásminőség, illetve a szolgáltatók olyan kapacitással terveznek, amelyet képesek teljesíteni.

– MTI –
hirdetés