Németországba érkezett az orosz elnök

Kétnapos látogatásra Németországba érkezett pénteken Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki Angela Merkel német kancellárral folytat informális megbeszélést.

A két vezető főleg az atomprogramja miatt támadott Irán elleni esetleges ENSZ-szankciókról és a közel-keleti helyzetről fog tárgyal.

Angela Merkel a Berlin közelében található mesebergi kastélyban fogadta az orosz elnököt. Dmitrij Medvegyev és a német kancellár a német kormány közlése szerint “informális megbeszéléseket fog tartani pénteken és szombaton, kétoldalú, fontos nemzetközi kérdésekről”. A két vezető szombat délben tart majd sajtótájékoztatót.

A két politikus megbeszéléseinek legfőbb témája az iráni atomprogram lesz. Mindkét ország tagja annak a hat országból álló csoportnak, amely Teheránnal tárgyal az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Németország újabb szankciókat vetne ki Iránra, a szankciókat korábban erősen ellenző Oroszország pedig már elkezdett közelíteni a nyugati országok pozíciójához, és Merkel feltehetően a szankciók irányába igekszik elmozdítani Moszkvát – mondta el egy elemző a Deutsche Welle német televíziónak nyilatkozva.

Merkel szóvivője elmondta, hogy a találkozón szó esik majd a német kancellár javaslatáról, hogy a “közel-keleti kvartett” (az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország) képviselői is vegyenek részt a Gázai övezetbe tartó flottilla elleni izraeli akció körülményeinek vizsgálatában.

-Független Hírügynökség –