NKE: Isaszegi János nincs az egyetem állományában

Budapest – Isaszegi János nem tanára a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) – reagált az intézmény a nyugalmazott vezérőrnagy plagizálásáról megjelent hírekre kedden délután az MTI-nek.

Az oktatas.atlatszo.hu oldal írt arról kedden, hogy jelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába Isaszegi János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Zrínyi Kiadó vezetője. A doktori fokozat megszerzéséhez szükséges értekezés felét korábbi szakirodalmi művekből és internetes cikkekből ollózta össze, a legtöbb esetben szöveghű átvétellel, hivatkozások nélkül – írták.

A cikk szerint a Debreceni Egyetemen 2011-ben leadott, A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című doktori értekezésében Isaszegi János nemcsak nélkülözte a szabályos hivatkozásokat, hanem többségében a témába vágó internetes cikkeket vagy szakirodalmi írások részeit másolta be és tüntetette fel saját szellemi termékeként.

Az NKE az MTI-nek reagálva azt írta: Isaszegi János címzetes egyetemi tanári címmel rendelkezik, amelyet az NKE jogelőd intézménye, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem adományozott neki 2011-ben. “Miután Isaszegi János nincs az NKE állományában és nem itt szerezte fokozatát, kérjük a sajtó munkatársait, hogy kerüljék az erre történő hivatkozást” – fogalmazott az egyetem.

Korábban a Debreceni Egyetem (DE) – ahol Isaszegi János doktori fokozatát megszerezte – az MTI-nek megerősítette, hogy vizsgálatot indítottak Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy doktori disszertációjának ügyében. M. Tóth Ildikó, a DE sajtófőnöke elmondta: az egyetem doktori szabályzata szerint az ügyben megindították az eljárást, a vizsgálat várhatóan egy-két hónapig tart. A kérdéses disszertációra vonatkozó adatok (téma, keletkezési időpont) nyilvánosak, az interneten elérhetők – tette hozzá.

Az MTI megkeresésére Isaszegi János nem akart nyilatkozni az ügyben.

– MTI –