Nizzai terrortámadás – Szakértő: megjelent a nyílt forráskódú terrorizmus

Budapest – Újabb paradigmaváltás ment végbe a terroristák módszereiben, és megjelent az úgynevezett nyílt forráskódú terrorizmus – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában a nizzai támadás kapcsán.

A szakértő szerint a fenti fogalom azt jelenti, hogy ma már nem kell költséges és a lebukás veszélyével fenyegető kiképzésekre eljuttatni a terroristajelölteket, elég minden szükséges információt feltenni az internetre.

“A terrorista gyakorlatilag önképzéssel jut el oda, hogy hatékonyabb elkövető legyen” – tette hozzá.

A műsorban szót ejtettek arról, hogy az al-Kaida nevű terrorszervezet már évekkel ezelőtt közzétette azt a módszert, amelyet a nizzai merénylő is használt. A terrorszervezethez köthető internetes lapban egy teherautót javasoltak a hitetlenek elpusztítására.

A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.

– MTI –
hirdetés