Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.28. 15:23

Szóba került a Magyar Gárda, tiltakozik az MSZP

<p>Miskolc - "... ,de végül is a magyar gárdát nem azért hozták létre, hogy alapból rasszista magatartást fogalmazzanak meg, hanem azért , mert ... félnek az emberek ...” - vélte Panyik József hozzászólásában.</p>

A csütörtöki megyei közgyűlésen Panyik József, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a közbiztonság helyzetét elemző hozzászólásában fogalmazott így. Az ülés témáját nem akarták megzavarni az azonnali reakcióval, ezért
pénteken a megyei önkormányzat MSZP képviselőcsoportja sajtótájékoztatót tartott "Legitim a Magyar Gárda??" címmel, melynek témája a rendőrség munkájának értékelése és az idézett hozzászólás volt. Kormos Dénes, frakcióvezető elmondta véleménye szerint aggasztó jelenség, hogy egyre - másra jelennek meg rasszista, kiszorító rétegek, melyek magatartása nem fér bele a demokrácia fogalmába.

Szerinte a kijelentés legitimálja az önbíráskodást, a fajgyűlöletet. Gyárfás Ildikó, frakcióvezető helyettes kifejtette: a megye rendőrségének a munkája hosszú évekre visszamenőleg az országos átlag felett van, néhány mutatóban az első helyet foglalja el. Utalt rá, nem lehet véletlen, hogy országos rendőri vezetők sora került ki a megyei rendőri vezetésből. Visszautasítják a frakcióvezető cinikus leminősítését, a nehéz, felelősségteljes munkát végző rendőrök munkájának megbecsülésére szólították fel.

Két téma volt

Megkérdeztük Panyik Józsefet az elhangzottakról. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, értelmezésében a napirendi pont két területet ölelt fel: a megye bűnügyi helyzetét és rendőrség munkáját. Utalt rá, hogy az előterjesztés is kiemelte: a rendőrség nincs jó gazdasági helyzetben. Nincs fizetésemelés, a különféle támogatások segítségével tudják ellátni a munkát, jelentősen csökkent a közterületi órák száma.

Közben - bár jó felderítési adatok mellett - növekszik a lopások, a vagyon elleni bűncselekmények száma. A frakció vezető kiemelte: a gazdaság állapota miatt kialakult egy olyan, periférián élő réteg, mely tevékenységének következménye például a sajóbábonyi lakossági felháborodás és az emberek ilyen típusú reakciója a Magyar Gárda is. A sajtótájékoztatóról elmondta, hogy a március 9-i népszavazás után az MSZP-nek másfajta politizálást kellene folytatnia, mert a szavazók - ezt mutatják a legutóbbi közvélemény kutatási adatok is - a korábbi politikát nem támogatják.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!