Nívódíjat kapott a rektorhelyettes

Nagy János
Nagy János - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az Ukrán Tudományos Akadémia elismerését kapta meg Nagy János, a Debreceni Egyetem professzora.

A tudósember a Kukoricatermesztés című könyvéért kapta az elismerést nemrégiben. A szakmai kiadvány rövid idő alatt öt nyelven – magyarul, angolul, spanyolul, oroszul és ukránul – is megjelent. Az angol nyelvű kiadás a Frankfurti Könyvkiállításon szerepelt nagy sikerrel. Az ukrán akadémikusok pedig száz szakkönyvből választották idén a legjobb kiadványnak Nagy János rektorhelyettes munkáját. Az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia ezért nívódíjban a részesítette a professzort „Az agrártudományban elért kiemelkedő eredményekért”.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– A kukorica könyvben három és fél évtizedes kutatási eredményeimet értékeltem és foglaltam össze. A munka középpontjában a hazai és nemzetközi kukorica kutatások tudományos eredményei állnak, szem előtt tartva a gyakorlati hasznosítást is. Szándékom szerint a könyv egyaránt hasznos ismereteket nyújt a kutatóknak, fiatal szakembereknek csakúgy, mint az oktatásban az oktatók, hallgatók számára. Ezt bizonyítja, hogy a kötetet tankönyvként is regisztrálták – mondta Nagy János professzor.

Több évtized kutatása

Az akadémikusok véleménye szerint a rektorhelyettes könyve a modern tudomány kukoricatermesztésre vonatkozó valamennyi eredményét tartalmazza. A könyv több évtizedes szántóföldi tartamkísérletek megbízható eredményeire alapoz, ugyanakkor tartalmazza a gyakorlati alkalmazásokat is. Viktor Vergunov akadémikus kezdeményezésére az Akadémia csaknem 150 magyar nyelvű kiadványt, köztük a Debreceni Egyetem több könyvét kiállította Ukrajnában.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

HBN