Nincs veszély?

Nincs veszélyben a légimentés Magyarországon, nyugtatgat az OMSZ főigazgatója egy keddi sajtótájékoztatón.

Szalóczi Katalin jegyzete.

Azt is megerősítette: az ország 3 helyéről (Miskolc nincs közte), 3 géppel (2 honvédségi, 1 bérelt) látják el a feladatot – a honvédség bevonásával.

Én nyugodtabb voltam, amikor nap mint nap hallottam műszakváltáskor körözni az égen a miskolci mentőhelikoptert.

Csakhogy a miskolci gép – a többivel együtt – pihen. Hetek óta csak a csend. Állítólag nem adja át tulajdonosának a korábbi műszaki üzemeltetője, egy kft., amellyel viszont szerződést bontott az OMSZ.

Időközben ugyanis állami feladattá minősítette a kormány a légi mentést. Miért nem eleve ilyen keretek között szervezték meg? Előbb megteremttették a kft.-vel az üzemeltetéshez szükséges, EU-kritériumoknak is megfelelő feltételeket, hogy aztán elvegyék tőle az üzemeltetés jogát?!

De ha a múltat nem is bolygatjuk, arra csak jó volna magyarázatot kapni: miért nem azután szüntetnek meg valamit, ami működik, miután megteremtik a továbbműködtetés feltételeit.

Elég nehéz elhinni ugyanis, hogy az OMSZ birtokában van az üzemeltetés feltételeinek. Felteszem, ha birtokában volna, nem honvédségi gépeket vetettek volna be, katonai segítséggel. Nincs veszélyben a légi mentés Magyarországon?

Veszély kell hozzá, hogy kiderüljön?!