Nincs vérhiány a Hajdú-Bihar megyében

véradás
véradás
Abból, hogy csütörtökön sokan mentek vért adni, később még gondok lehetnek

„A vérkészletek csökkenése és az előttünk álló hosszú hétvége miatt fontos, hogy a héten minél többen jelenjenek meg az országban szervezett véradásokon” – így kezdődött az a felhívás, amit a Magyar Vöröskereszt adott közre a napokban. Egy országos kereskedelmi rádió csütörtök reggeli műsorában pedig épp Hajdú-Bihar megyét említették, mint ahol súlyos vérhiány van.

A műsorvezetők – természetesen segítő szándékkal – rögtön véradásra buzdították hallgatóikat, minek hatására – mint az Országos Vérellátó regionális igazgatójától, dr. Bohaty Ilonától megtudtuk – sokan meg is jelentek, s karjukat nyújtották. Ezzel nem is lenne gond, ha a probléma valós lenne, de nem az.

– Nincs vérhiány a megyében, s emiatt műtétek sem maradnak el, mint ahogyan azt sokfelé rebesgetik. Abból viszont, hogy csütörtökön ilyen sokan jöttek vért adni (főleg rendszeres segítőink közül), később még gondok lehetnek, mert a valóban kritikus időszakban, karácsony előtt nem tudnak majd megjelenni – mondta lapunknak a szakember.

Várakozás a „ritkánál”

– Sem most, sem pedig korábban nem kellett műtétet elhalasztani vérhiány miatt – erősítette meg Lénárt Beáta, a Kenézy kórház sajtóreferense az igazgatónő szavait. – A DEOEC klinikáin életmentő műtét vérhiány miatt nem marad(t) el – tudatta Dr. Fülesdi Béla, klinikai centrumelnök-helyettes.

 „A tervezhető (úgynevezett elektív) műtétek vonatkozásában is folyamatos a vérellátás. Előfordulhatnak olyan esetek (ritkább vércsoportok, előreláthatólag nagy vérveszteséggel járó műtétek), hogy a speciális vér, vagy a nagyobb vérmennyiség beszerzéséhez 1-2 nap várakozás szükséges. Ezek az esetek azonban kizárólag a tervezhető műtétekre korlátozódnak és a betegek életét nem veszélyezteti a vérkészítményre való várakozás.

Arra azonban fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiségű vérkészítmény folyamatos biztosításához a vérellátó szolgálatnak mindenképpen szüksége van az önkéntes véradók és adott esetben a hozzátartozók jószándékú segítő hozzáállására.” – áll a centrumelnök-helyettes lapunknak eljuttatott nyilatkozatában.

A ritka vércsoportokkal kapcsolatosan a vérellátó regionális igazgatója megjegyezte: amikor 10-15 egység 0 vagy B negatív vérre van szükség, akkor valóban előfordulhat, hogy várni kell néhány napot, hiszen azok a legritkább vércsoportok. HBN-FÁ