Nincs több rövidítés: vaskaput állítottak az autósok útjába

Akt.:
Ember és motor zavartalanul közlekedhet a korlátok között
Ember és motor zavartalanul közlekedhet a korlátok között - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az önkormányzat szerint lezárhatók a Derék utcai garázs átjárói.

Néhány hete nem tudnak az autósok áthajtani a Tócóskertben, a Derék utcán található fedett teremgarázs hat folyosója közül háromban. A lehetőséget az átjárók keleti végére szerelt különleges vaskapukkal szüntették meg. A kétszárnyú ajtóknak nincs alsó része és közepe, azokon egy gyalogos, egy biciklis könnyen átfér, de autóval nem lehet átmenni. Egyes kapukra stop- és megállni tilos táblákat szereltek. Az 1987-ben épült – rossz műszaki állapotú – autótárolóban egy tető alatt több mint kétszáz garázs található.

Átjáróként működött

Arról, hogy miért szerelték fel a kapukat a helyszínen garázstulajdonosoktól és bérlőktől érdeklődtünk. Nevét és arcát senki nem vállalta, de többen is elmondták: megelégelték, hogy olyan autósok, akiknek semmi köze a garázsokhoz, az ő területükön keresztül közlekednek. Ezek a Derék utca felől érkező járművezetők a garázsok háta mögött található négyemeletes társasházhoz nem a környező szervizúton mentek, hanem a garázsok folyosóin keresztül rövidítettek.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Így 100-200 métert tudtak megspórolni. Ugyanakkor arról, hogy az épületben pontosan hol van a magántulajdon határa, és honnan kezdődik a közterület, megoszlik a garázsokat használók véleménye.

A beszélgetések során az is kiderült, hogy a Thomas Mann utcai és a Böszörményi úti hasonló garázsoktól eltérően a Derék utcán nem működik garázs-szövetkezet. A jelek szerint „mindenki megy a saját feje után”, vagy a másik példáját követi. A kapuk költségét néhányan, saját zsebből finanszírozták. Az általunk megkérdezettek szerint a kapuk felszerelésére nem kértek engedélyt.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Az eladásukról döntöttek

Az önkormányzat illetékese arról tájékoztatott, hogy a Derék utcai tömbgarázs alatti telek 1995-ben a magyar államtól az önkormányzat tulajdonába került. A közgyűlés 1997-ben úgy döntött, hogy értékesítik az egyes garázsokhoz tartozó telekhányadokat azon garázstulajdonosok részére, akik azt meg szeretnék vásárolni. A 210 tulajdonos közül eddig 170 vásárolta meg a telekhányadot és jegyeztette be a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba.

HBN–Orosz Csaba


Ha az érdekeit nem sérti

A város felelőse szerint mivel a garázstulajdonosok jogszerűen birtokolják az önkormányzati telekrészt is, az átjárók lezárása az önkormányzat, – mint tulajdonostárs – érdekeit nem sérti. Ha az átjárókból megközelíthető garázsok tulajdonosai garázsaikat használni tudják, valószínűleg a lezárás az ő érdekeiket sem sérti – derült ki a válaszból. Ugyanakkor mivel az ingatlannyilvántartás szerint a terület garázs, útként van bejegyezve, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztályának hozzájárulására szükséges annak lezárásához – tudtuk meg a debreceni polgármesteri hivataltól. A jelzőtáblák kihelyezésére vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.