Helyi közélet

2008.10.22. 12:35

Kitüntetésekkel ünnepelt a cívisváros

<p>Debrecen – Ünnepi közgyűlésen adták át szerdán Debrecen város Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd-díjait, illetve Borsos József-nívódíját. Kitüntetettek képei: <dia width="900" height="700" alt="Kitüntetést kaptak 2008.10.22."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kit_ntet_st_kaptak_2008_10_22_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kitüntetést kaptak 2008.10.22." /></a></dia></p>

Debrecen megyei jogú város képviselő-testülete – hagyományaink szerint – október 23-a alkalmából városunk azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, környezetvédelem és az idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport, valamint az építészet területén – fogalmaz a városháza aznap kiadott közleménye.

Csokonai-díj
A Csokonai-díjat a testület a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért, a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományozza.

Debrecen Város Csokonai-díjában részesül:

DR. ANGYAL LÁSZLÓ ANDRÁS, nyugalmazott osztályvezető, a Hajdú-Bihar Megyei Műemléki Albizottság alapító elnöke,
DR. DUFFEK MIHÁLY zongoraművész, tanszékvezető főiskolai tanár, dékán,
A MÁS-MOZAIK KULTURÁLIS EGYESÜLET ROCKSULIJA,
VARGA MAGDA érdemes művész, főiskolai docens

DR. ANGYAL LÁSZLÓ ANDRÁS (1928)
Felsőfokú építészeti tanulmányait szülővárosában, Debrecenben végezte. 1962-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. A Debreceni Városi Tanács kisipari előadója, majd a Hajdú-Bihar Megyei Tanács Építési-, Közlekedési és Vízügyi Osztályának vezetője volt több évtizeden át.

Feladatai közé tartozott a megye települései villamosításának, vízművesítésének, egyszerűsített rendezési terveinek elkészítésével kapcsolatos munkák koordinálása, irányítása. Kezdeményezésére a megye számos területén épültek új létesítmények.

(Például Hortobágy község létrehozásának szorgalmazója, a hortobágyi kulturális és nemzeti értékekhez kötődő hagyományteremtés elősegítője.) Az MTESZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének egyik alapítója, a Műemléki Albizottság alapító elnöke.

Műemlékvédelmi tevékenysége közel hat évtizedet ölel fel. Számos érték megmentésének kezdeményezője, kiadványok szerzője, szerkesztője, gondozója.
A Csokonai-díj adományozásával a közgyűlés Debrecen és Hajdú-Bihar megye műemlékeinek védelmében kifejtett több évtizedes, példaértékű munkásságát kívánja elismerni.

DR. DUFFEK MIHÁLY (1952)
1977 óta közalkalmazott a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában, s annak jogelődjében. 1992-től igazgató, 2007-től a Zeneművészeti Kar dékánja. Kezdetben a zongora kötelező, a zongora szaktárgy és a korrepetíciós feladatok, később a zongora főtárgy oktatása tartozott feladatkörébe. 1990-től főiskolai docens, a Zongora Tanszék vezetője.

Országos zongoraversenyek, valamint zongoratanári továbbképzések szervezője. Oktatói tevékenysége mellett a nemzetközi és hazai művészeti életben szólistaként, kamaraművészként, kóruskísérőként vesz részt. Európa, Ázsia, Amerika országaiban koncertezett. Debrecen művészeti közéletének aktív résztvevője, egyik meghatározó egyénisége. Állandó kapcsolatban áll a város zenei és kulturális intézményeivel, együtteseivel, a régió zeneiskoláival, zeneművészeti szakközépiskoláival. Elnöke a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának és a Debreceni Egyetem Művészeti és Közművelődési Bizottságának.
Debrecen zenei és kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe és művészi munkássága elismeréseként a közgyűlés Csokonai-díjat adományoz Duffek Mihálynak.

ROCKSULI (MÁS-MOZAIK KULTURÁLIS EGYESÜLET)
A Más-Mozaik Kulturális Egyesület 1989 óta működteti az ausztriai tapasztalatok alapján, itthon egyedülálló kezdeményezésként létrehozott rockzenei iskolát, a Rocksulit.

Az alapfokú rockzenei képzés dob-, gitár- és basszusgitár-szakon indult el. Mára a képzés kibővült, billentyű- (szintetizátor-), bluesharmonika- és ének szakokkal, a gitároktatás pedig különböző műfajokra oszlik (rock-, blues-, jazzalapok, „tábortűz rock”, klasszikus gitár). A többségében konzervatóriumi végzettségű tantestület ma húsz fős.

Az iskola évente több mint négyszáz hallgatót tud fogadni. A hangszeroktatás kiscsoportokban történik, a megszerzett ismereteket zenekari gyakorlat formájában gyakorolják. A produkciókat minden évben bemutatják a Rocksuli félévi és év végi nyilvános koncertjein, ahol a tanulók neves meghívott zenészekkel játszhatnak együtt. A vizsgakoncertek anyagát CD-re, illetve DVD-re rögzítik.

A Rocksuli eddig Európa 11 országában mutatkozott be koncerteken, szakmai programokon, s így több mint háromszáz fiatal képviselte az egyesületet. Az egyesület által szervezett fesztiválok tízezernyi fiatal számára nyújtottak élményt. A Rocksuli úttörő jelentőségű, hiánypótló kezdeményezés, melyet népszerűsége is igazol.
A kultúra és a közösségfejlesztés területén való eredményes, példaértékű működésének elismeréseként a közgyűlés Csokonai-díjat adományoz a Rocksuli közösségének.

VARGA MAGDA (1922)
A Magyar Köztársaság érdemes művésze, a Csokonai Színház örökös tagja. Életében meghatározó szerepet tölt be lelkész édesapjának erkölcsi, szellemi példája. Tanulmányait magánúton és a Konzervatóriumban végezte. 1950-51-ben az Állami Népi Együttes, ezt követően az Operaház énekkarának tagja. 1956-ban hívják Debrecenbe.

Az októberi forradalom következtében Gertrudis-alakítása különös hangsúlyt kap. Élete legmeghatározóbb operája a Carmen, több nyelven énekli a szerepet, s 20 éven át sikerrel játssza.

Kritikusai szerint Varga Magda a legkiválóbb magyar Carmen címszereplő. Rubányi Vilmos karmester és Vámos László avatott rendező irányítása alatt teljesedik ki pályája. A legnagyobb megmérettetése Olaszországban történt, ahol Rossini Olasz nő Algírban című vígoperájának női főszerepét énekelte. 1974-től Érdemes Művész.

Nyugdíjasan 15 évig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán hangképzést, beszédtechnikát és színpadi játékot. Oktatási anyagát főiskolai docensként, értékes tanulmányban rögzítette.
A közgyűlés Debrecen színház- és zeneművészetében betöltött meghatározó jelentőségű, nemzetközi rangú munkássága elismeréseként Csokonai-díjat adományoz Varga Magdának.

Hatvani-díj
A Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként.

Debrecen Város Hatvani-díjában részesül:
DR. FACHET JÓZSEF egyetemi tanár, az MTA doktora,
DR. MÓDIS LÁSZLÓ egyetemi tanár,

DR. FACHET JÓZSEF (1935)
Orvosdoktori diplomáját 1959-ben szerezte Budapesten. A tumoros és endokrin betegekkel való kapcsolata ösztönözte arra, hogy a kutatói pályát válassza. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének, majd az akadémie Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének munkatársa. Kandidátusi értekezését 1973-ban védte meg. Szegeden immungenetikai osztályt szervezett. 1980-tól 2000-ig a Debreceni Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetének igazgató professzora. Kutató és oktató tevékenységét ezt követően is folytatta, egészen 2005-ig. Fő kutatási területe az immunválasz genetikai és humorális szabályozása, valamint terápiás befolyásolása.

Nemzetközi immunológiai világkongresszusok előadójaként, szekcióvezetőjeként beszámolt egy új immunmodulátor polysaccharida és később a tumor asszociált antigénnel kombinált daganat-bioterápiás törekvés elméleti és gyakorlati eredményeiről és perspektíváiról.

A magyarországiak mellett számos nemzetközi tudományos társaság tagja. Munkássága új perspektívákat nyitott meg a daganatos betegek immunterápiás kezelésében. Kutatásai mellett jelentős oktató tevékenysége.
A közgyűlés Hatvani-díjat adományoz Fachet Józsefnek nemzetközi jelentőségű tudományos munkássága és értékes oktatói tevékenysége elismeréseként.
DR. MÓDIS LÁSZLÓ (1939)
1963-tól munkatársa a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének. Egyetemi tanári kinevezést 1992-ben kapott. Oktatói munkássága kiemelkedő. Évtizedek óta több nyelven oktat.

Témavezetése alatt számos díjazott diákköri pályamunka készült. 1973 és 1989 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának titkára. 1991-től 1995-ig oktatási rektorhelyettes, működéséhez számos – az oktatást és oktatás szervezését segítő – intézkedés bevezetése kapcsolódik (Például orvostörténeti kurzus, angol nyelvű, kreditpontos kurzusok bevezetése, a doktori tóga viselésének rendszeresítése.)

1994 óta akkreditációs bizottsági tevékenységet végez. 1997-ben megbízást kapott az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet keretei között létrehozott Fogászati Anatómiai Tanszék vezetésére. Nevéhez fűződik a graduális fogorvosképzés korszerű curriculumának megalkotása, kidolgozása, mely hazai és nemzetközi szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

Kutatási területe az extracelluláris mátrix molekuláris organizációja és differenciálódása. Több mint négy évet töltött külföldi laboratóriumokban ösztöndíjasként és oktatóként Svájcban, az Egyesült Államokban, Németországban, Finnországban. Számos hazai tudományos társaság és testület tagja.
Kiemelkedő tudományos, oktatói munkássága és az egyetem érdekében kifejtett közéleti tevékenysége elismeréseként a közgyűlés Hatvani-díjat adományoz Módis Lászlónak.

Hajós Alfréd-díj
A Hajós Alfréd-díjat 1995-ben alapította Debrecen város közgyűlése. A díj azoknak adományozható, akik a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben, a sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végeznek.

Rajtuk kívül a kimagasló eredményeket elérő sportolóknak, valamint a testnevelés és a diáksport terén éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkát, maradandó értékeket teremtő tevékenységet végző egyéneknek és közösségeknek.

Hajós Alfréd-díjban részesül:
PUSKÁS PÁL sportvezető, szenior úszó és
SZOMBATHY ANDRÁS röplabda-sportvezető.

PUSKÁS PÁL (1921)
Tibolddarócon született, tanulóéveit a debreceni Piarista Gimnáziumban töltötte. Tizennégy éves korától a DEAC versenyzője, tizenhat évesen országos serdülő bajnok 100 méteres gyorsúszásban. Az 1930-1940-es évek fordulóján az ország legjobb gyorsúszói között tartották számon, azonban a háború és az azt követő megpróbáltatások miatt sokáig távol maradt a medence világától. 1959-ben tért vissza Debrecenbe, és rögtön bekapcsolódott a város úszóéletébe.

Versenybíróként, illetve szenior úszóként komoly sikereket ért el – 1976 és 1989 között 21 alkalommal állt a dobogó legfelső fokán. 1983 és 1996 között a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Úszószövetség elnöke volt. 1985-ben az utánpótlás-nevelés területén végzett munkájának köszönhetően a Diáksportért-díjat, 1993-ban pedig a Magyar Sportért állami kitüntetést is elnyerte. Puskás Pál példamutató küzdeni akarását jól mutatja, hogy szívműtét után is sikert sikerre halmozva szerepelt a korosztályos versenyeken. A ma is aktív úszó 68-szoros szenior országos bajnok, valamint 14 hivatalos országos csúcs fűződik a nevéhez. Korcsoportjában a világranglista vezetője, 2007-ben 100 méteren, 200 méteren, 400 méteren és 800 méteren is szenior Európa-bajnok lett.
A közgyűlés Hajós Alfréd-díjat adományoz neki Debrecen úsz sportjában betöltött szerepe, a város hírnevét öregbítő, kiváló sporteredményei elismeréseként.

SZOMBATHY ANDRÁS (1963)
Debrecenben született, ahol – gyermek- és katonaéveit nem számítva – mind a mai napig él és dolgozik. A Bessenyi György Tanárképző Főiskola elvégzése után az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskolában tanított biológia és testnevelés szakos tanárként, kollégiumi nevelőként. Tanulmányait folytatva a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán labdarúgás és röplabda sportágban edzői képesítést, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karán – kiváló eredménnyel – közoktatási vezetői szakirányú képzettséget szerzett. 1994-től az Eötvös Utcai Általános Iskola tanára, ahol országszerte ismert diáksport egyesületet hozott létre. 2005 óta az Eötvös Utcai Általános Iskola igazgatói posztját is betölti. A kiváló szakmai munka lehetővé tette, hogy 2006-2007-ben az Eötvös DSE az országos felnőtt röplabda bajnokság legmagasabb osztályában is elindulhasson. A nemzetközi ismertséget a már 12 alkalommal megrendezett Eötvös Kupa hozta meg számára, amely mára Kelet-Európa legnagyobb röplabda utánpótlás versenyévé nőtte ki magát, amin 2008-ban 21 ország 15 női és férfi csapata vett részt. Szombathy András nyolc éve tagja a Hajdú-Bihar Megyei Sportszövetségek Szövetsége Intéző Bizottságának és a Hajdú-Bihar Megyei Röplabda Szövetség Elnökségének.
Debrecen város röplabda sportjában betöltött meghatározó szerepű sportvezetői munkássága elismeréseként a közgyűlés Hajós Alfréd-díjat adományoz Szombathy Andrásnak.

Borsos József Nívódíj
A 2006-ban alapított Debrecen Város Borsos József Nívódíja elnevezésű elismerés azoknak a természetes és jogi személyeknek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknak adományozható, akik – illetve amelyek – Debrecen építészeti arculatát befolyásoló, igényes és gazdaságosan megépített, magas színvonalú, értéknövelő módon megvalósult új, illetve rehabilitált lakó- és középületek, ipari épületek létrehozásában közreműködtek építész tervezőként, kivitelezőként vagy építtetőként, és ezáltal elősegítették városunk építészeti, kulturális környezetének fejlődését.
A képviselőtestület Debrecen Város Borsos József Nívódíja elismerést adományoz a Tégláskerti református templom kiemelkedő színvonalú, igényes építészeti tervezéséért CSETE GYÖRGY építésznek.
Megtiszteltetés, hogy Debrecen városában valósulhatott meg az a templom, amelynek szellemiségét, költői üzenetét ma sajnos kevés helyen méltatják.

Az épület jelként emelkedik ki környezetéből, keresi az eget, emlékeztet az egykori Ispotály templom világháborúban szétbombázott toronytorzójára. A „fatornyos haza” felől kézfogást hoz üzenetként.

E templom viseli az áldozat emlékét, megállít, és emlékezést kér tőlünk.
A Kossuth-díjas Csete György építőművész a magyar organikus építészet első művének, az – azóta műemlékké nyilvánított – orfűi Forrásháznak atyja. Munkáiban az átfogó rendben dolgozó erőt kutatja.

Debrecenhez a Református Kollégium diákjaként kötődik. Életművét számos méltatás, elismerés és díj kíséri.

A Tégláskerti református templom városunk építészeti, szellemi értékeit gyarapítja, ezért e nívódíj megerősítést adhat a templomba betérőknek és azt szemlélőknek, köszönetet a művésznek – ismerteti a városháza szerdai közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában