Nincs még döntés a gázáremelésről

Nincs még döntés a gázáremelésről
Minden eddig megjelent híresztelés pusztán találgatás a gáz árának emelésével kapcsolatban, hiszen semmilyen döntés nem született még ebben az ügyben – tudatta pénteki közleményében Szollár Domokos kormányszóvivő.

A gázár alakulását most még korai lenne megbecsülni, hiszen a szolgáltatók várhatóan március elején nyújtják csak be ajánlataikat, melyeket a Magyar Energia Hivatal március közepén-végén bírál majd el. A kormány minden eszközzel védi a rászoruló fogyasztókat, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel se emelhessék az árakat – írja a közlemény.

A gáz ára alapvetőn az olaj világpiaci árától, illetve a dollár árfolyamától függ. Az olaj ára az elmúlt időszakban mintegy 5%-kal emelkedett. A gázár alakulását most még korai lenne megbecsülni, hiszen a szolgáltatók várhatóan március elején nyújtják csak be ajánlataikat, melyeket a Magyar Energia Hivatal március közepén-végén bírál majd el – írja a kormányszóvivői iroda pénteki közleménye.

A kormány döntése nyomán a gáz- és távhőtámogatás 2010. április 30-ig megmarad, ezzel a rászoruló családok az év leghidegebb hónapjaiban továbbra is kapnak támogatást fűtési költségeikhez – olvasható a közleményben.

Korábbi sajtóhírek szerint április 1-től akár 10-15 százalékkal is emelkedhet a lakossági gáz alapára. A kormány ugyanis a parlamenti választások ellenére sem kíván változtatni az automatikusabb gázárszámítási szabályokon. Ráadásul április végétől megszűnik a szociális támogatás is, ami félmilliónyi háztartásnak további 20 százalékos emelkedést okoz.