Nincs akác tövis nélkül

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Hajdú-Bihar – A hajdú-bihari erdőtulajdonosok „agyamentnek” tartják az európai uniós döntést.

Betiltaná az unió az Európában nem őshonos növényeket, köztük az akácot is. A tervezett intézkedés nemcsak a hazai erdész- és a méhésztársadalomban váltott ki indulatokat (az érintettek nemrégiben megalakították az úgynevezett Akác-koalíciót), hanem kormánykörökben is visszatetszést keltett.

A vidékfejlesztési tárca illetékese például sietett leszögezni: a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan uniós rendelkezést, amely ellehetetlenítené az akáccal foglalkozó erdőgazdákat és méhészeket. „Aki ilyen hülyeséget kitalál, azt mutogatni kellene!” – dühöngött Varga László, a 300 erdőtulajdonos mintegy 1.200 hektárnyi területét kezelő Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulás elnöke. Mint mondta, náluk az összes erdőterület közel fele akácos, ezeknek az erdőknek a kiirtása családok százait hozná lehetetlen helyzetbe.

Hasonló aggodalmak gyötrik megyénk méhészeit is, hiszen az árbevételük több mint felét az akácméz jelenti. Veres Ferenc, a berettyóújfalui méhész egyesület elnöke úgy fogalmazott, hogy a kiváló méhlegelők nélkül mind a húszezer magyar méhész lehúzhatja a redőnyt.

HBN-PA