Nielsen: a magyarok jobban bíznak a reklámokban az európai átlagnál

Budapest, 2015. szeptember 28., hétfő (MTI) – Az európai átlagnál Magyarországon 10 százalékponttal nagyobb azok aránya, akik bíznak a reklámokban, ugyanakkor túlnyomórészt továbbra is a barátok és rokonok ajánlása a leghitelesebb reklám – derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

A piackutató cég felmérése 19 különböző reklámforma iránti bizalmat vizsgálta 60 ország 30 ezer internethasználója körében.

Az MTI-vel hétfőn közölt összegzés szerint, amennyiben reklámokról van szó, a magyarok 80 százaléka ismerőseit vagy családtagjait tekinti hiteles információforrásnak, ami 3 százalékkal alacsonyabb mint a globális átlag. A magyar vásárlók 68 százaléka a vállalatok, márkák saját weboldalaiban bízik, 62 százalékuk más fogyasztók online posztjaira támaszkodik, valamint 56 százalék azok aránya, akik valamely médiumban olvasott vagy hallott szerkesztőségi véleményt tartanak hitelesnek.

A magyar válaszadók 54 százaléka a márka által szponzorált reklámokban, 55 százalékuk a megrendelt emailben bízik, és csupán a megkérdezettek 47 százaléka véli úgy, hogy az online keresőkben, illetve a termék tévéműsorban való megjelenítés hiteles.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a bizalom és a reklámok hatására történő cselekvés is összefügg: Magyarországon az újságokban és tévében látható reklámok ösztönöznek cselekvésre több fogyasztót, mint ahányan bíznak bennük. Újságok esetében 50 százalék bízik a reklámokban, de 55 százalék az aktivizálódók aránya, tévénél 45 százalék bízik, 54 aktivizálódik.

A Nielsen szerint a kevesek által hitelesnek tartott formátum – így például a közösségi oldalakon megjelenő reklám – mégis azért ösztönözhet vásárlásra, mert az online és mobil formák rendkívüli módon megkönnyítik a fogyasztók számára, hogy villámgyorsan reagáljanak egy reklámra.

A fizetett online és mobil reklámok iránt viszonylag stabil a bizalom 2013 óta. Világszerte a válaszadók közel fele bízik az online videó reklámokban, csakúgy, mint két éve, az online keresőkben megjelenő reklámokat ellenben csak 47 százalékuk tartja hitelesnek, ami két százalékos csökkenés 2013-hoz képest.

A felmérés rámutatott arra is, hogy az online formátumok terjedése nem rombolja a hagyományos csatornák iránti bizalmat, a tévé, az újságok és a magazinok továbbra is a fogyasztók többsége által hitelesnek tekintett reklámhordozók. Világszerte a válaszadók 63 százaléka nézi bizalommal a tévéreklámokat, 60 százalék tartja megbízhatónak az újságokat és 58 százalékuk a magazinok hirdetését, ami csupán 2 százalékkal alacsonyabb, mint két évvel ezelőtt.

– MTI –