Nicolas Frize happeningjei Pécsett

Több mint nyolcvan önkéntes zenekedvelő koncertezik a pécsi ZeneParkban vasárnap. Nicolas Frize, a nemzetközi hírű francia kortárs zeneszerző tavaly pécsi látogatásának benyomásai alapján a város különböző pontjaira zenei performanszokat tervezett.

Minden zenész minden testrészével játszik, így a kezével, az ujjaival, a csípőjével, a lábaival vagy akár a hónaljával. A darabban a testrészek ütődései és az ének játsszák a főszerepet, a közönség aktív közreműködésével – tájékoztatták korábban a Független Hírügynökséget a szervezők.

Vasárnap 16 órakor és 18 órakor két performanszot láthatnak az érdeklődők

Vasárnap 16 órakor és 18 órakor két performanszot láthatnak az érdeklődők. Az egyik “A test hangja”, a másik pedig “A hang teste” című darab. A híres francia zeneszerző, Nicolas Frize Pécsre készülő projektjéhez pécsi és környékbeli önkéntesekkel dolgozik. A darabban a testrészek ütődései és az ének játsszák a főszerepet, a közönség aktív közreműködésével. A partitúra kizárólag a testtel való kontaktusra épül. A kétrészes koncert második, interaktív része nem az ütődésekről, hanem az énekről, az ének különböző formáiról szól. A “kórusokat” ütőhangszeresek kísérik. A cél az, hogy a közönség is részévé váljon az előadásnak. A szerző a kottát kézzel, élőben, nem a szabványos jelrendszerben, hanem egyértelmű és érthető jeleket használva festi meg, majd kifüggeszti a színpad elejére, így a “nem zenészek” is könnyedén csatlakozhatnak a produkcióhoz.

Nicolas Frize elismert szakértője a hanggal kapcsolatos kutatásoknak. 1991 óta dolgozik egy olyan programban, amelynek célja két francia börtön hangarchívumának restaurálása. Frize az elmúlt időszakban fontos kutatásokat végzett hangszerkészítés terén is, aminek során több mint 800 hangszert hozott létre porcelánból. Gyakran komponál zenét színházi előadásokhoz, táncelőadásokhoz, filmekhez vagy kiállításokhoz is. Az utóbbi 20 évben a világ minden részén elbűvölte performanszaival a nagyközönséget.

– Független Hírügynökség –