Nicolas Frize happeningjei Pécsett

Több mint nyolcvan önkéntes zenekedvelő koncertezik a pécsi ZeneParkban vasárnap. Nicolas Frize, a nemzetközi hírű francia kortárs zeneszerző tavaly pécsi látogatásának benyomásai alapján a város különböző pontjaira zenei performanszokat tervezett.

Minden zenész minden testrészével játszik, így a kezével, az ujjaival, a csípőjével, a lábaival vagy akár a hónaljával. A darabban a testrészek ütődései és az ének játsszák a főszerepet, a közönség aktív közreműködésével – tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők.

Vasárnap 16 órakor és 18 órakor két performanszot láthatnak az érdeklődők. Az egyik “A test hangja”, a másik pedig “A hang teste” című darab. A híres francia zeneszerző, Nicolas Frize Pécsre készülő projektjéhez pécsi és környékbeli önkéntesekkel dolgozik. A darabban a testrészek ütődései és az ének játsszák a főszerepet, a közönség aktív közreműködésével. A partitúra kizárólag a testtel való kontaktusra épül. A kétrészes koncert második, interaktív része nem az ütődésekről, hanem az énekről, az ének különböző formáiról szól. A “kórusokat” ütőhangszeresek kísérik. A cél az, hogy a közönség is részévé váljon az előadásnak. A szerző a kottát kézzel, élőben, nem a szabványos jelrendszerben, hanem egyértelmű és érthető jeleket használva festi meg, majd kifüggeszti a színpad elejére, így a “nem zenészek” is könnyedén csatlakozhatnak a produkcióhoz.

De már szombaton is lesznek programok, 19 és 22 óra között a Kossuth téren “A repülő gyermek” című performanszon egy-egy gyermek hárfa hangjaival kísért énekét élvezhetik az arra járók, akik egy toronyból különböző zenei stílushoz tartozó darabokat énekelnek. 12 gyermek énekel, egyik a másik után, hárfa és cimbalom halk kíséretében. Váltakozva szólalnak meg operadallamok, énekek, népzenei darabok részletei. Egy kicsi és törékeny gyermek, egy nagy és forgalmas téren, a hangosításnak köszönhetően felnagyított, megható és jelképes hangjával, a capella énekével szembesít minket a város dimenzióival.

Nicolas Frize elismert szakértője a hanggal kapcsolatos kutatásoknak. 1991 óta dolgozik egy olyan programban, amelynek célja két francia börtön hangarchívumának restaurálása. Frize az elmúlt időszakban fontos kutatásokat végzett hangszerkészítés terén is, aminek során több mint 800 hangszert hozott létre porcelánból. Gyakran komponál zenét színházi előadásokhoz, táncelőadásokhoz, filmekhez vagy kiállításokhoz is. Az utóbbi 20 évben a világ minden részén elbűvölte performanszaival a nagyközönséget.

– Független Hírügynökség –