Öngyilkos merénylet Kabulban

Két nagy erejű robbanás rázta meg az afgán főváros központját pénteken. A biztonsági erők két másik, merényletre készülő embert lelőttek.

Egyelőre nem tudni, hány áldozata van a Kabulban történt pénteki merényleteknek. A szemtanúk szerint két robbanás volt az erődítményként védett belvárosban, majd szórványos fegyverropogást lehetett hallani. A rendőrség ezután lezárta az egész környéket, ahol egyébként nem tartózkodott sok ember a pénteki munkaszüneti nap miatt. Az eddigi hírek szerint öngyilkos merényletek történtek, és két másik feltételezett robbantót még azelőtt lelőttek, hogy be tudták volna indítani a testükre erősített robbanószerkezeteket.

Az afgán fővárosban korábban mindennaposak voltak a véres merényletek, de az elmúlt hónapokban viszonylagos nyugalom volt. Az iszlamisták legutóbb január 18-án követtek el akciót Kabulban, amikor tálib fegyveresek kormányzati épületeket rohantak meg: akkor öt halálos áldozata volt a támadásnak.

A pénteki akció egy nappal azután történt, hogy az afgán kormányerők és a NATO közös hadműveletének köszönhetően elfoglalták a lázadók egyik legfontosabb bázisának tartott Mardzsa városát a dél-afganisztáni Helmand tartományban. Az “Együtt” fedőnevű hadművelet a legnagyobb volt az afganisztáni megszállás 2001-es kezdete óta.