NGM: már érkeznek Magyarországra az eddig át nem utalt EU-források

Budapest – A Gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz (GOP) kapcsolódóan 201,5 milliárd forint, a Regionális Operatív Program (ROP) részeként 13,3 milliárd forint uniós forrás már beérkezett az országba az eddig át nem utalt összegekből – mondta Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára szerdán az tárca költségvetési háttértájékoztatóján.


Elmondta: az Eurostat által elfogadott, és szerdán publikált EDP-jelentés szerint a kormány az idén összesen 510 milliárd forint eddig át nem utalt uniós forrásra számít az EU-tól, ennek egy része már beérkezett októberben az országba.

A helyettes államtitkár jó hírnek nevezte, hogy az Eurostat is megerősítette: a tavalyi uniós módszertan szerint számított államháztartási deficit a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) mérten 2,5 százalék volt, az államadósság a GDP-hez viszonyítva 76,2 százalékot ért el.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának szerdán közzétett összesítése szerint a magyar államháztartás GDP-arányos deficitje tavaly 2,5 százalék volt, csakúgy mint az előző évben. Az államadósság ugyanakkor a GDP 76,8 százalékáról a bruttó hazai össztermék 76,2 százalékára csökkent.

Adorján Richárd kiemelte: a további uniós pénzek átutalása attól függ, hogyan folynak le az egyeztetések a magyar kormány és az uniós hatóságok között.

Az NGM helyettes államtitkára arról is szólt, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága az idei költségvetés módosításaként olyan javaslatot adott be, amely szerint a Modern Városok program finanszírozására 25 milliárd forinttal kívánja megnövelni az idei költségvetés bevételi és kiadási oldalát, a hiány összege azonban változatlan marad.

A 25 milliárd forintos bevételi többlet két forrásból adódik össze: az áfa-bevételek 12 milliárd forinttal, a jövedéki adó bevételei 13 milliárd forinttal emelkednek meg, a kiadások is 25 milliárd forinttal nőnek, viszont a hiány továbbra is 892,4 milliárd forint lesz. A Modern Városok programban 23 megyei jogú város vesz részt.

– MTI –
hirdetés