Debrecen hírei

2018.01.08. 07:15

Balesetveszély sövény és sziklakövek miatt

Debrecen - A lakóház elé, közterületre ültetett növényeket az ott lakóknak kötelességük gondozni.

Debrecen - A lakóház elé, közterületre ültetett növényeket az ott lakóknak kötelességük gondozni.

Balesetveszélyes útkereszteződést vettünk észre Debrecenben, az Acsádi úton.

A Bellegelő utcáról az Acsádi útra fordulni szándékozók elől – a Sámsoni út felé eső sarkon – egy körülbelül 2 méter magas és 3-4 méter hosszú, sűrű örökzöld sövény teljesen eltakarja a kilátást. Az útpadkától mindössze 1-2 méterre, közterületen található növények miatt a Bellegelő utcáról érkező, a stoptáblánál megálló autósok csak akkor láthatják az Acsádi úton nekik jobbról érkező járműveket, ha már ráfordulnak erre az útra.

A tulajdonos kötelessége

A polgármesteri hivatal az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre azt közölte lapunkkal, hogy az önkormányzat közgyűlésének rendelete alapján az ingatlantulajdonosok kötelesek elvégezni az ingatlan és az úttest külső széle közötti közterületi sávba eső növényzet rendszeres nyírását és a gyomnövények eltávolítását.

Fotó: Matey István

Ezekbe az úgynevezett előkertekbe az ingatlantulajdonosok saját költségen növényt telepíthetnek. Azok ápolásáról azonban ők kötelesek gondoskodni. Jelenleg az önkormányzat nem szabályozza a telepíteni kívánt növények típusát, azok gondozási módját. Ha erre vonatkozó megkeresés érkezik a hivatalhoz, javaslatot tesznek.

Ellenőriznek, büntetnek

A Debreceni Közterület-felügyelet rendszeresen ellenőrzi az ingatlanok előtti közterületi sávok állapotát. Amennyiben jogsértést tapasztalnak, a jegyzőnél eljárást kezdeményeznek. Akkor is fellépnek, ha az ingatlan előtti előkertben parlagfű, illetve allergén gyomnövény fordul elő.

Fotó: Matey István

Azt is megkérdeztük a polgármesteri hivataltól, hogy szabályos-e nagy köveket kirakni az útpadkára. (Ilyesmit Debrecenben több utcában lehet látni.) Erre azt a választ kaptuk, hogy közterületen sziklák, kövek, oszlopok és egyéb tárgyak elhelyezéséhez a közterület kezelőjének a hozzájárulása szükséges. Ennek hiányában a kihelyezővel szemben a Debreceni Közterület-felügyelet jogosult intézkedni.

Felszólítást küldenek

A polgármesteri hivatal végül azt ígérte, hogy – a fentiek miatt – felszólítják az Acsádi úti sövény mögötti ingatlan tulajdonosát a forgalom biztonságát zavaró növények visszavágására.

Amennyiben ennek ő nem tesz eleget, akkor közlekedési hatósági eljárást kezdeményeznek vele szemben – tették hozzá.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!