NGM: az Európai Bizottság is elismeri a magyar gazdaság teljesítményét

Budapest – Korábbi értékeléseihez képest sokkal kiegyensúlyozottabb képet fest a magyar gazdaság helyzetéről, a magyarországi reformokról pénteken megjelent jelentésében az Európai Bizottság (EB), a testület több ponton is elismeri a pozitív változásokat, kiemelve a magyar gazdaság általános állapotának javulását – mutatott rá a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárca közleménye kitér arra: a már több éves gyakorlatnak megfelelően az Európai Bizottság ma közzétette a tagállamok gazdasági helyzetét, gazdasági reform-intézkedéseit értékelő országjelentését. Az európai szemeszter keretében megjelent, a korábbi országspecifikus ajánlások végrehajtását és a makrogazdasági egyensúlytalanságokat értékelő országjelentés szerint pozitív előrelépés a magyar gazdaság általános állapotának javulása, a csökkenő államháztartási hiány és államadósság. Kedvezően tesznek említést a bankadó jelentős csökkentéséről is.

Az NGM dokumentuma felhívja a figyelmet arra, hogy a külső sérülékenység csökkentését szolgáló magyar kormányzati lépések között az EB jelentése elismerően szól a lakossági devizahitel állomány teljes kivezetéséről, amely a forintosítás révén súlyos rendszerkockázatot szüntetett meg. Emellett a jelentés beszámol a foglalkoztatás bővüléséről, kitér a növekvő aktivitással párhuzamosan csökkenő munkanélküliségi rátára, és a tartós munkanélküliségi ráta mérséklődésére. Az Európai Bizottság is elismeri Magyarország előrehaladását az üvegházhatású gázok csökkentése és a megújuló energia felhasználása területén – mutat rá a közlemény.

Kiemelik: a jelentésben az Európai Bizottság első ízben nem vitatja a közfoglalkoztatási program létjogosultságát.

Az elkövetkező hónapokban a EB több menetben vitatja meg a jelentés tartalmát az uniós tagállamokkal és a lefolytatandó szakmai párbeszéd végén júniusban gazdaságpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg minden tagállam számára – olvasható az NGM közleményében.

– MTI –
hirdetés