NFM: komplex energetikai felújításra ösztönöz az Otthon Melege program

Budapest – Az Otthon Melege program hatodik eleme, amely a családi házak energetikai célú felújítását támogatja, úgy van kialakítva, hogy komplex felújításra ösztönözzön – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Szabó Zsolt kiemelte: egy pályázó maximum 2,5 millió forint támogatást nyerhet el, ami szerinte egy komplett felújítás esetén a költségek közel felét fedezi.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: a tárca felmérése szerint a programban több mint 600 ezer ingatlan vehet majd részt.

Az Otthon Melege program hatodik eleme révén az 1996 előtt épült, 135 négyzetméternél kisebb családi házak esetében külső szigetelésre és nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére vagy cseréjére, illetve megújuló energetikai berendezésekre, napelemekre, napkollektorokra lehet támogatást kapni – ismertette az államtitkár.

Az 1960-as, 1970-es években nagyon sok úgy nevezett klasszikus, 10-szer 10 méteres családi ház épült, amelyeknél még senki nem foglalkozott az energiahatékonysággal, hiszen ebben az időszakban alacsony volt az energia ára. Ezeket az ingatlanokat szeretnék most felújítani – tette hozzá.

Az NFM honlapján csütörtöktől jelennek meg az alap pályázati kiírások, két hónap van a felkészülésre, ugyanis július elsejével minden nap más régióban nyílnak majd meg a pályázati lehetőségek.

Szabó Zsolt az újonnan épülő lakásokkal kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy energetikai szempontból 2018-tól a közel nullás energiaigényű, tehát csak passzív házak épülhetnek, 2021-től viszont már csak a nullásak lesznek engedélyezve.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy májusban ismét elindul a hűtőgépcsere program, a korábbi sikeres programot szeretnék folytatni.

– MTI –