NFM: a nemzeti energiastratégia összhangban van a főbb energiapiaci trendekkel

Budapest – A nemzeti energiastratégia és annak megvalósítási folyamata összhangban van a World Energy Outlook által megállapított főbb energiapiaci trendekkel – hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) évente megjelenő kiadványának magyarországi bemutatóján pénteken, Budapesten.

Az energiaipari kihívásokkal, így például a meredeken csökkenő világpiaci kőolajárakkal, a folyamatos geopolitikai instabilitással és a klímavédelemmel is foglalkozó tanulmányt Varró László, az IEA vezető közgazdásza ismertette a NFM és a Külgazdasági és Külügyminisztérium társzervezésében megvalósult bemutatón.

Az államtitkár elmondta: a kormány elkötelezett az Európa 2020 stratégia és a 2020-2030-as időszakra vonatkozó uniós éghajlat- és energiapolitika célkitűzései alapján tett vállalások, továbbá a párizsi klímakonferencián létrejött megállapodásban foglaltak megvalósításában. Magyarország megfelelő erőfeszítéseket fog tenni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságba való átmenet elősegítésére – tette hozzá.

Megerősítette, hogy a dekarbonizációs célokat a nukleáris energia és a megújuló energiaforrások hasznosítására alapozott technológiák együttes alkalmazásával kívánják elérni.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára elmondta: a jövő nagy kérdése az energiabiztonsági és klímapolitikai szempontok összeegyeztetése, különösen a párizsi klímamegállapodás alapján. Hozzátette: Magyarországon is egyre többen fogalmazzák meg a fosszilis energiaforrásoktól való elfordulás igényét. Az energiafelhasználás zöldítése irányába tett lépéseink egyúttal ipari-technológiai lehetőségeket is jelentenek számunkra – fejtette ki.

Mikola István az energia egyenlőtlen globális eloszlásának geopolitikai kihívásairól szólva felhívta a figyelmet arra, hogy Afrikában és Délkelet-Ázsiában több száz millióan nem jutnak hozzá még elektromos energiához sem, nem áll rendelkezésükre sem gáz, sem olaj. Helyzetüket a népességrobbanáson kívül még a világgazdasági krízis is nehezíti. Az államtitkár rámutatott, hogy ez az egyik oka például napjaink egyik legnagyobb nemzetközi politikai kihívásának, a migrációnak is, ugyanis erőforrások híján, de információk birtokában tömegek indulnak meg a jobb megélhetés reményében világ jólétben élő régiói felé.

“A világ lassan faluvá zsugorodik, mindenki lát mindent” – fogalmazott.

Mikola István rámutatott, hogy a fejlett világ egyik legnagyobb kihasználatlan energiaforrásának a takarékosságot lehet tekinteni. Ennek komolyan vételével, a hatékonyság fokozásával fedezni lehet a világ energiában szűkölködő több száz milliós népességének legalapvetőbb szükségleteit – vélekedett.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés