Nézzünk be egy kicsit a magyar nők bőrproblémái mögé

Nézzünk be egy kicsit a magyar nők bőrproblémái mögé
© Illusztráció: Magánarchívum
Budapest – Szarkaláb, mimikai ránc, pattanás – ezek a hibákat találják meg magukon a nők.

A magyar nők kétharmada már 30 éves kora előtt találkozik apró szarkalábakkal, de az orr és a száj környékén megjelenő mimikai ráncok is sokaknak problémát jelentenek derült ki egy friss szépségápolási felméréséből. A kutatás arról is lerántotta a leplet, hogy hazánk lányai milyen sűrűn tapasztalnak a bőrükön pattanásokat, és arra is fény derült, hogy tízből négy nő már tinédzserkora óta használ valamilyen bőr­ápoló kozmetikumot.

Érzékeny terület

A magyar nőknek a szem környéken ráncosodik leginkább a bőre, 70 százalékuknak a szarkalábak jelentik a legnagyobb problémát. A száj és az orr környékén megjelenő mimikai ráncok 24 százalékuknak okoznak fokozott gondot, mindössze 6 százalékuk nyilatkozott csak úgy, hogy dekoltázsának bőre ráncosodik leginkább – derült ki egy nem reprezentatív, online felméréséből.

A szemkörnyék az egyik legérzékenyebb terület, ahol azonnal megmutatkoznak a kor, a fáradtság, a stressz és a kialvatlanság tünetei. A magyar nők közel kétharmada a tükörbe nézve már 30 éves kora előtt tapasztalt szarkalábakat: 30 százalékuk 25 éves kora előtt, 31 százalékuk pedig 25 és 30 éves kora között figyelt fel az apró szemkörnyéki ráncokra. 26 százalékuk 30 és 35 éves kora között vette észre az első szarkalábakat, a legszerencsésebb 13 százalék viszont csak 35 év felett találkozott velük. – A szemkörnyéki ráncok megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges látás fenntartása, a rövidlátás miatti rendszeres hunyorgás ugyanis szarkalábak kialakulásához vezet. Ezek elkerülése érdekében aludjunk eleget, korrigáltassuk a látásunkat, és védjük a fénytől a szemünket – javasolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus. A szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a szemkörnyék ápolására mindig célzottan erre a területre való, könnyű textúrájú készítményeket válasszunk, amelyekből elég 1-1 cseppet felvinni a bőrre, a nem megfelelő kozmetikumok használata ugyanis szemproblémákat eredményezhetnek.

Pattanásosodás megelőzése

A válaszadók több mint felének nem jelentenek problémát a pattanások: 17 százalékuk szinte soha, 41 százalékuk pedig csak ritkán tapasztalja a kínzó bőrtüneteket, 20 százalékuk ugyanakkor havi rendszerességgel találkozik a problémával, 22 százalékuk pedig még ennél is gyakrabban. – A pattanásokat a faggyútermelés zavarain túl okozhatják kozmetikumok, gyógyszerek és környezeti szennyeződések, emellett pedig egyes élelmiszerek és hormonális hatások is kiválthatják őket. A megelőzés érdekében fontos a túlságosan zsíros ételek kerülése, a rendszeres arctisztítás, illetve a bőrtípusnak vagy az adott bőrproblémának megfelelő arckrémek használata. Érdemes természetes hatóanyagokat, például növényi őssejteket tartalmazó készítményeket alkalmazni – tette hozzá a szakorvos.

A felmérés során arról is megkérdezték az embereket, hogy mennyi idős korukban kezdtek először kozmetikumokat használni. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók nagy része (41 százalék) már 15-19 éves kora óta használ különböző bőrápoló készítményeket, 39 százalékuk a húszas, 15 százalékuk a harmincas, 3 százalékuk a negyvenes éveiben, 2 százalékuk pedig csak 50 éves kora felett kezdett a kozmetikumok használatába. – A bőrápolás hatékonysága szempontjából rendkívül fontos, hogy bőrradírozással vagy peelinggel megtisztítsuk arcunkat az elhalt hámsejtektől, mert e nélkül a szükséges hatóanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni – tanácsolta a kozmetológus.

HBN

Címkék: , ,