Zsákán is emlékeztek

Zsákán is emlékeztek
© Fotó: Kovács Péter
Politika? Ugyan már! Kormányok, politikusaik jönnek, majd mennek, a falvak élete viszont marad. Az ott élők teszik a dolgukat aszerint, hogy a nagy munkamegosztásban kit hová tett a sorsa, tehetsége, ambíciója. Mert a hivatalnak, intézményeknek működni kell, az emberek, a családok meg szeretnének élni, gyermekeiket pedig „jól” útnak indítani – rövid summázata ez annak, ahogy gondolkodnak nem kevesen a mai közéletről. Kovács Zsolt írása.

Lehet egyetérteni ezekkel a gondolatokkal, én viszont egy kicsit árnyalnám a képet. Vegyük csak az életünknek azt a szegmensét, ami nem a munkáról szól, hanem a faluközösségről. Vannak-e ott olyan események, amelyek erősítik azt, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, kiteljesedhet-e a lakosokban szunnyadó tehetség, ébren tartják-e az elődökre emlékezést, a hagyományok megőrzését?

Szombaton a falu második világháborúban elesett fiainak emléket állító szobrot avattak Zsákán. Minisztériumi támogatásból. És Zsáka csak egy a sok helység közül, ahol az előttünk járókra emlékezve emléktábla, köztéri alkotás született az elmúlt években. Politika? Igen, ez is az. Erősíti a közösséget, szépíti a falut.

– Kovács Zsolt –