Nézőpont: Van az a pénz?

Nézőpont: Van az a pénz?
© Illusztráció: ÉKN
Senki nem mondta, hogy egész álló nap almát szedni, kukoricát kapálni, vagy a futószalag mellett csirkét belezni álommunka lenne, de (valljuk meg!) utcát seperni, árkot tisztítani vagy a parkban kutyapiszkot kaparni se feltétlenül az az életpályamodell, amiről a negyvenes éveit taposó, sárgamellényes asszony kicsi lányként álmodott. Petneházi Attila írása.

Mégse mindegy, hogy az ember (gyerekekkel, meg rezsivel a háta mögött) 47 ezer forintért, vagy kétszer ennyiért nem azt csinálja, amit szeret.

A kormány végre lehetővé tette a közmunkások számára, hogy a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a vendéglátásban idénymunkát végezenek anélkül, hogy emiatt elveszítenék a közmunkára való jogosultságukat. Noha ez az érintettek számára nagyjából kétszer annyi nettó fizetést jelentene, a cégvezetők szkeptikusak a sikert illetően. Ők ugyanis rendre azzal szembesülnek, hogy a tartós munkanélküliség révén egész generációkat sikerült a munkáról leszoktatni. Miközben pedig az állam a közfoglalkoztatást az élet mind több területére terjeszti ki, a kétkezi munkaerő hiányával küzdő vállalkozások román, meg ukrán vendégmunkásokat kénytelenek toborozni.

– Petneházi Attila –

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.
hirdetés