Helyi közélet

2014.08.27. 12:27

Űridőjárás, már ilyen is van

Debrecen - A Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közösen újítaná fel a botanikus kertben lévő Napfizikai Obszervatóriumot.

Debrecen - A Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közösen újítaná fel a botanikus kertben lévő Napfizikai Obszervatóriumot.

A világon egyedülálló napfolt-adatbázist hoztak létre az elmúlt évtizedekben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói a Debreceni Egyetem (DE) Botanikus Kertjében működő Napfizikai Obszervatóriumban. A létesítmény felújításáról egyeztetett kedden Lovász László, az MTA elnöke Szilvássy Zoltán rektorral a Debreceni Egyetemen. A találkozó aktualitását adta, hogy Robert von Fay-Siebenburgen, a Sheffieldi Egyetem intézetvezető professzora Ludmány Andrásnak, valamint Ábrahám Péternek, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatójának a meghívására három hónapra bekapcsolódik a debreceni Napfizikai Obszervatóriumának munkájába.

Egy-egy erős napkitörés több milliárd forintos kárt okoz a műholdakban és az elektromos hálózatokban. Robert von Fay-Siebenburgen az MTA CSFK munkatársaival olyan eljárások kifejlesztésen dolgozik, amelyek segítségével időben jelezhetővé válnak a napkitörések, azaz prognosztizálni tudják az űridőjárást, így biztonsággal elforgathatóak azok a műholdak, amelyek egyébként komolyabb sérülések veszélyének lennének kitéve.

Tavasszal kezdődhet

A keddi megbeszélésen a DE és az MTA vezetői megállapodtak: az egyetem megkezdi a pályázati lehetőségek feltárását és elkészíti a terveket. Az akadémia elnöke kifejtette, hogy a fejlesztés során meg kell oldani a már meglévő értékek összekapcsolását. A kutatás, oktatás és turisztikai attrakció hármas funkcióját emelte ki Szilvássy Zoltán rektor is, aki elmondta, hogy az akadémia, az egyetem és a város együttműködésével újíthatják fel a létesítményt.

Jelenleg az előkészítési szakaszban tart a fejlesztés, az előzetes számítások szerint az infrastrukturális felújítások mintegy 400 millió forintba kerülnek, a műszerek ára pedig a beszerzés időpontjától függ. A beruházás jövő év tavaszán indulhat el, és másfél-két év alatt fejeződik majd be.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában