Nézőpont: Vacogó „államosok”

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Árva, kicsi állomások, hogy vacognak most. Elatyátlanodva várják, hogy valaki örökbefogadja őket, mert a Magyar Államvasutaknak már nem nagyon kellenek. Horváth Borbála írása.

A „rossz hírű” épületek üzemeltetését az önkormányzatokra bíznák. Az adoptáció örömét a leendők szülők kételyei mételyezik: kié lesz a bakter, jegyet venni majd kitől kell? Ki fizeti a takarítást, felújítást és ha lesz büfé, a kiszolgálást? Miből lesz önkormányzati bevétel és a tulajdonlás alól mi a kivétel? A sínek, a vonat – állomás előtt elpöffentett – füstje, az ott süvítő kürthang, ami az érkezésről hasítja le a távozást? Ezeket az ország vagy a város akarja magának? Érdemes előre tisztázni. Olyan ez mintha egy pár közös autójának anyósülése a nőé lenne a többi része pedig a férfié, minden azzal járó felelősséggel, tisztítással, javíttatással.

Nagyon mégsem illik meglepődni, hiszen az önállóság délibáb. Az autónkban a biztonsági övvel a hatóság rendelkezik, sokunk saját lakásában élvezi a bank vendégszeretetét, abban a fény az áramszolgáltatóé, a ruhámról az idő dönt meddig hordhatom, hogy meddig állja meg helyét az, amit most leírok, nem tudom.

– Horváth Borbála –


Akiket a vasútállomás füstje…
Hajdú-Bihar – A polgármesterek tőlünk hallottak először az üzemeltetés lehetőségéről.