Nézőpont: Túszul ejtett kisebbség

Sosem kísértük még ilyen figyelemmel északi szomszédunk választási, kormányalakítási küzdelmeit. – Szántó István jegyzete

Úgy érzékeltük, hogy térben és időben elég közel került egymáshoz a hazai és a szlovák kampány. Pongyolán szólva össze is gabalyodtunk. A magyarszlovák kártyát itt is, ott is megjátszották. Azzal a különbséggel, hogy nálunk szerencsére senkinek nem jutott eszébe az itt élő kisebbségek nyelvi regulázása.

Fico hiába nyert biztosan és fölényesen, koalíciós partnere nem hozta a formáját. Az ellenzék összességében kormányt alakíthat akár a magyarszlovák együttműködést szorgalmazó Híd párttal is. Szomorú, hogy a hazai politikai törésvonal ma már határainkon túl is érzékelhető. Összefogás hiányában a magyar koalíció pártja alul maradt a parlamentbe jutási küszöbön. Talán ez lehet, a magyarfalóként elhíresült Slotáék egyetlen vigasza.

Mi pedig reménykedjünk, hogy az új magyar és szlovák kormány hamarosan új alapokon nyugvó kapcsolatépítésbe kezdhet. S gyorsan feledhetjük a kommandósokkal körülbástyázott Fico villámlátogatását, a középkori állapotokra jellemző nyelvtörvényt és a szerdahelyi, barátságosnak nem nevezhető, futballmeccset. Már csak azért is, mert a történelmi múlt és a földrajzi közelség túszul ejtette egymás nemzeti kisebbségét.

– Szántó István –