Tiszta vizet a pohárba!

Akt.:
Tiszta vizet a pohárba!
© Fotó: Pixabay
A műtőssegéd széles mosollyal lép oda a kórházi folyosón órák óta szorongva várakozó családtagokhoz, és oldandó a levegőben szinte tapintható feszültséget, a következőket mondja: nyugodjanak meg, a műtéti beavatkozás sikeres volt, a doktor úr remekül érzi magát… Petneházi Attila írása.

Valami ilyesmi történhetett a hajdú-bihari vízminőség-javító projekt kapcsán is, hiszen a végén (majdnem) mindenki remekül érezte magát (a kivitelező, mert jól keresett, a magyar állam, mert újabb pontot pipálhatott ki az uniós bakancslistáról, és persze az Európai Unió is, hiszen megkapta, amit akart), kivéve a vízcsapot naponta nyitogató fogyasztót.

Azon az időszakon talán már túl vagyunk, amikor a mosogatóba több településen bizony fekete trutyi jött a hajdanvolt áttetsző víz helyett, attól viszont továbbra is messze, hogy jóízűen tudnánk felhajtani ebéd után egy pohár hideg csapvizet. Belátom én, hogy haladni kell a korral, mégsem hagy nyugodni a gondolat: hogy van az, hogy dédapáink egy életen át jóízűen kortyolták a kerti csapból azt a borzasztó ammóniumos, vasas, mangános és persze arzénos vizet, mégis bőven túlélték a nyolcvanat.

– Petneházi Attila –


Hortobágyon kutatják a „javított víz” forrását

Megyénk ivóvízminőség-javító projektjei közül egyben folyik szabálytalansági eljárás. Ezt a projektek tényleges fizikai megvalósulása és fenntartása ügyében végzi az erre hivatott Irányító Hatóság, amely rendkívüli helyszíni ellenőrzéskor egy esetleges problémára koncentrál a projektet érintő, a kedvezményezettnél található ügyiratokba való betekintéssel. Az ivóvíz minőségét az illetékes népegészségügyi szerv folyamatosan ellenőrzi – tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályától.