Sziszüphosz

Akt.:
Sziszüphosz
© Fotó: Sz. Fabók Ágnes
Egy rendkívül igényesen megírt magyar őstörténeti könyvben (bár sokan kétségbe vonják, hogy lehet ilyen, ha nem az eddig oktatott ismeretekre épül) olvastam egy érdekes felvetést a Dunáról. Eszerint valójában semmi nem indokolja, hogy miért gondolt egyet a folyó, és Esztergom után az addig nagyjából egyenes vonalú, keleti irányba tartó medrét egy kanyarral délnek fordította. Hovatovább geológiailag nem is magyarázható, csak spirituálisan, de ezt most inkább hagyjuk. Amiért ez az eretnek megállapítás eszembe jutott, az a mihozzánk közelebb kialakult és megoldásért kiáltó probléma. Égerházi Péter írása.

Évtizedek óta sokat beszélünk a Civaqua programról, ami kibővítve már HELN VR-re változott két éve, de ettől még nem lett több víz sem a Hajdúhátságon, sem az Erdőspusztákon, és Szabolcsban sem. Kár, hogy a Keleti-főcsatorna egy mesterségesen létrehozott folyam, így, még ha valami fölöttünk álló hatalom kívánná, sem tud Debrecen felé folyni magától. Anélkül meg egyszerűen a geológiai adottságok akadályozzák ebben. Ugyanis pechünkre a keleti partjától fokozatosan emelkedik a talaj szintje, a nyugati irányba meg csökken, de nekünk pont fordítva használna a gravitáció.

A görög mitológiából ismerjük Sziszüphosz hiába való küzdelmét a sziklával, amely mindig visszagördül a hegyről egy idő után, mint évtizedek óta a Civaqua.

Égerházi Péter