Nézőpont: Szégyen és döbbenet

Akt.:
Nézőpont: Szégyen és döbbenet
Nézőpont: Szégyen és döbbenet - © Illusztráció: Pusztai Sándor
Midőn ezt írtam, az ég borús volt, a szél éppen csak lengedezett Magyarországon, az Úr 2014. esztendejében, november 7-én. A többitől semmivel sem különböző péntek volt, hétköz- és nem ünnepnap, két és fél évtizede már nem kell kényszerből megemlékezni a „nagyoktóberiről”. Tamás Nándor írása.


Igen arról, amelyiket – ezt Petri György jóvoltából tudjuk – nem makulátlan tisztaságú sliccéből olykor elő-elő húzott Brezsnyev.
Évtizedekig vörös lobogók között révedt a múltba ez a zsebkendőnyire zsugorított haza, Lenin a falon, a tereken, a tankönyvekben. Kényszermegemlékezés.

De míg itt igába hajtva „ünnepelt” egy nép, a Nyugat önként gazsulált a szovjeteknek 1956 novemberének első napjaiban – derült ki Roger Massipnak, a Le Figaro hasábjain megjelent cikkéből. Miközben az Egyesült Nemzetek ülésezett, itthon vérbe fojtották a forradalmat, ám a világszervezetnek nem volt ideje a szuezi válság mellett a magyar tragédiát megtárgyalni, mondván, majd később foglalkoznak vele.

Massip Szégyen és döbbenet című írásában ez olvasható: …aztán értesültek róla, hogy a szovjet delegáció szalonjaiban nagyszabású fogadást rendeznek. Így még egyszer elnapolták a vitát (t.i. a magyar ügyet), és mindenki odament, hogy az októberi forradalom harminckilencedik évfordulóját ünnepelje.”

Nagyjából ennyire számíthatunk ma is.

– Tamás Nándor –

Címkék: ,hirdetés